Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 4. 2023,
11.29

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Kuhoznalci kuhanje Spar PR članek

Četrtek, 20. 4. 2023, 11.29

1 leto, 2 meseca

Raziskujemo slovenske kulinarične tradicije

Kuhajte s Kuhoznalci in glasujte za zmagovalca!

Oglasno sporočilo

Se še spominjate jedi, ki so jih pripravljale naše babice? Okuse domačih specialitet smo v spominu prenesli v odraslost, babičine recepte pa shranili v družinski zakladnici. Slovensko kulinarično tradicijo raziskujejo tudi osnovnošolci v okviru projekta Kuhnapato, ki ga Spar podpira že šesto leto zapored.

0026_230228_Futura_Spar_Kuhoznalci | Foto: Spar Foto: Spar

Projekt mlade spodbuja k obujanju tradicionalnih receptov in trajnostni kuhariji. V Sparu so ponosni, da so lahko del te uspešne zgodbe, zato so se odločili, da si tako zanimiv projekt zasluži še dodatno nadgradnjo. Tako so nastali Kuhoznalci.

Spoznajte Kuhoznalce

Kuhoznalci je serija šestih spletnih oddaj, v katerih otroci iz šestih slovenskih osnovnih šol obujajo stare tradicionalne recepte in se posvečajo trajnostemu kuhanju. V vsaki oddaji se pri pripravi lokalne tradicionalne jedi pomerita dve ekipi mladih kuharjev, njuno poznavanje tradicionalnega kulinaričnega izročila pa preverja voditelj oddaje Anže Zevnik.

Kuhoznalci dokazujejo, da stari tradicionalni recepti še zdaleč ne spadajo med staro šaro, saj po njih pripravljajo nove, izvirne različice jedi naših babic, ki vas bodo navdušile.

V spletnih oddajah »Kuhoznalci« sodelujejo naslednje šole:

1.         OŠ Šturje v Ajdovščini

2.         OŠ Jurija Vege Moravče

3.         OŠ Dobje

4.         OŠ Franka Metelka Škocjan

5.         OŠ Drska Novo mesto

6.         OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici.

Mladi Kuhoznalci z voditeljem Anžetom Zevnikom v okviru projekta Kuhnapato obujajo slovenske tradicionalne recepte.  | Foto: Mladi Kuhoznalci z voditeljem Anžetom Zevnikom v okviru projekta Kuhnapato obujajo slovenske tradicionalne recepte.

Ali znate pripraviti šjelnovko ali šjelnovo mineštro?

V prvem kulinaričnem izzivu, ki ga je gostila Osnovna šola Šturje iz Ajdovščine, so Kuhoznalci odkrivali posebnosti in tradicijo Vipavske doline. Mladi kuharji so spoznavali jedi, značilne za to dolino, kot so fižolovka, skuha in vipavska jota, pomerili pa so se v pripravi šjelnovke s polentinimi žličniki.

Šjelnovka ali šjelnova mineštra izhaja iz Zgornje Vipavske doline. Pripravljali so jo ob trgatvi in poleg postregli krompirjevo, pogosteje pa tudi koruzno polento. Glavne sestavine šjelnovke so zelena, krompir in malo korenčka. Recept za šjelnovko lahko najdete na Sparovi kulinarični spletni strani Jedel bi.

V videu si oglejte, kako sta se odrezali ekipi. Na Sparovi spletni strani pa lahko glasujete za zmagovalca in se uvrstite v žreb za super nagrade.

V prvem izzivu so se osnovnošolci iz Ajdovščine pomerili v pripravi šjelnovke. O tem, kako so se odrezali, pa lahko na Sparovem profilu na Facebooku odločate tudi vi. | Foto: Spar V prvem izzivu so se osnovnošolci iz Ajdovščine pomerili v pripravi šjelnovke. O tem, kako so se odrezali, pa lahko na Sparovem profilu na Facebooku odločate tudi vi. Foto: Spar

Projekt Kuhnapato spodbuja mlade k boljšim prehranskim navadam

Projekt Kuhnapato deluje pod okriljem Društva Vesela kuhinja, ki ga vodi Anka Peljhan. Motivacijski pristopi učenja kuhanja in izvirni recepti za odlične sezonske jedi s pridihom slovenske tradicije so tisti, ki spodbujajo otroke in mladostnike k bolj zdravemu in trajnostnemu načinu prehranjevanja.

Osnovnošolci po Sloveniji tako tudi s Sparovo pomočjo raziskujejo kulinarične tradicije in posebnosti svojega okolja. Od kuharic in kuharjev prejšnjih generacij povzemajo recepte redkih, skoraj že pozabljenih jedi in jim z mladostno energijo dajejo pridih sodobne svežine.

Naročnik oglasnega sporočila je SPAR.

Ne spreglejte