Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 6. 2015,
13.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ocenili smo vino

Torek, 9. 6. 2015, 13.50

8 let

Kriza je italijanskim mehurčkom pomagala prehiteti francoske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zaradi krize so peneča vina, predvsem prosecco, postala del vsakdana.

Finančna kriza je vplivala tudi na prodajo penečih vin. Šampanjcem je prodaja močno padla, kot da bi bil dober šampanjec prvi luksuz, ki se mu odpovejo ljudje v finančni krizi. Če je verjeti poročilom londonske borze vina, se je letos prodaja ponovno dvignila, torej je krize konec.

Prosecca utegne letos celo zmanjkati Toda posledica tega je, da se je okus za peneča vina spremenil. Največ je s krizo pridobil prosecco. Očitno so italijanski vinarji znali vskočiti v prazen prostor, ki ga je pustila zmanjšana poraba šampanjca, in ponuditi cenejše, a nič manj kakovostne mehurčke. Prosecco je tako v prodanih količinah po svetu že leta 2013 prehitel šampanjec. Povpraševanje je tako veliko, da se trgovci z vinom bojijo, da bo zaradi lanske slabe letine letos poleti prosecca celo primanjkovalo.

Razlog za priljubljenost italijanskega penečega vina? Predvsem razmerje med ceno in kakovostjo. Samo v Veliki Britaniji je več kot polovica vprašanih vinoljubcev v raziskavi o penečih vinih odgovorila, da je prosecco v primerjavi s šampanjcem "zelo dobra izbira glede na razmerje med ceno in kakovostjo", še dodatnih 30 odstotkov pa, da je "dobra izbira". Res je sicer, da po oceni kakovosti še ne dosega šampanjcev, za katere 81 odstotkov vprašanih trdi, da so visoke kakovosti, medtem ko za prosecco tako meni le 67 odstotkov vprašanih.

Cenejše, a ne ceneno peneče vino Proseccomanija temelji na predpostavki, da je dobro peneče vino lahko tudi nekoliko cenejše kot šampanjec, a še vedno ne prepoceni. Posledica zmagovitega pohoda prosecca je, da so peneča vina postala del vsakdana. Za to, da spijemo kozarec prosecca, ne potrebujemo posebnega razloga kot za šampanjec – kozarček lahko spijemo tudi po službi, ob kosilu, med sobotnim obiskom tržnice, kar tako na poletni večer s prijatelji ali sami. In to je tako zelo nezapleteno in italijansko.

Jakončič Mosaic

Kmetija Jakončič iz Goriških brd, ki jo zdaj vodi Aljoša, ima že dolgoletno tradicijo. Vina, ki jih pridelujejo Jakončičevi, so pridelana z ogromno znanja in ljubezni. So zelo sortna in imajo ogromno šarma. Mnogi se navdušujejo nad rdečo Carolino, ki je že vrsto let v samem vrhu slovenskih rdečih vin. Družina Jakončič je dosegla nekaj velikega, njeno ime je zagotovilo, da so vsa vina dobra.

Mosaic je nova blagovna znamka in novo vino kmetije Jakončič. Je peneče vino, pridelano po klasičnem postopku. Tako ime kot etiketa povesta, da grozdje prihaja iz različnih manjših leg, ki so v vzorcu velikega krajinskega mozaika razpršene po Goriških brdih.

Penina je svetlorumene barve, z elegantnimi mehurčki, ki potekajo v verigah. Na nosu zaznamo sadne arome, med katerimi prevladujejo hruške, in seveda aromo kruhove skorje. Pri okusu nas navdušijo nežni mehurčki in prijetna svežina. V ozadju zaznamo lepo mineralnost in kompleksnost. Vino je zelo harmonično in ima dolg pookus.

Ni se vam treba truditi, da najdete pravo jed za k temu penečemu vinu, saj bo dobra izbira ob katerikoli priložnosti.

Sorta: rebula Stopnja alkohola: 12,00 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 14,90 evra, evino.si

Ocena: 9

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte