Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 5. 2015,
16.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

vino ocenili smo Istra festival

Četrtek, 7. 5. 2015, 16.12

8 let

Kako so Istrani podaljšali svojo turistično sezono?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vinski festivali so priložnost, da degustirate vina, ki jih še ne poznate. Ta konec tedna lahko na primer poskusite najboljše, kar ponuja Istra.

Letos je vinski portal Wine Enthusiast Istro uvrstil med deset naj vinskih destinacij leta. Znašla se je v družbi doline Loare in Rone, Galicije, Piemonta, ameriških Finger Lakes, Orlanda in Mendocina, kanadskega Okanagana in novozelandskega Hawkes Baya. Že prej je ugledni svetovni vinski časopis Decanter istrski teran uvrstil v izbor 34 vin za leto 2014, češ da je "poseben in vznemirljiv".

Pravzaprav to ni prav nič presenetljivo. Istrani načrtno svojo deželo predstavljajo kot vinsko in gurmansko destinacijo. S tem si daljšajo turistično sezono in ni čudno, da so tudi spomladi ulice že polne turistov, kolesarjev in gurmanov.

Od velikanske Todorićeve kleti do majhnih skritih biserov Ta konec tedna bo v Poreču festival Vinistra. Vinska in gastronomska prireditev, ki ponuja najboljše, kar premore istrsko vinarstvo. In vin je v Istri veliko. Ne le iz velikanske kleti Laguna, dela konglomerata Agrolaguna v lasti Ivice Todorića. Laguna se ponaša s spodobnimi vini s trgovinskih polic, njihova malvazija prestige, na primer, je že taka. Lahko pa bi trdili, da je v vsaki istrski vasi tudi butična vinska klet, ki premore vinske bisere. In vse to je treba preizkusiti, da lahko najdete svojo najljubšo malvazijo.

Take velike vinske predstavitve so zato odlična priložnost, da degustirate vse, kar se degustirati da. Tudi vina, ki jih je sicer težko kupiti. Letos bodo na primer v posebni degustaciji predstavili istrsko peneče vino Misal Giordana Peršurića, ki je posebnost, saj Istra sicer podnebno ni ugodna za pridelavo penečih vin.

Med nagrajenimi istrskimi vini tudi slovensko Vsako leto podelijo tudi nagrade za najboljša značilna istrska vina. Letos je bilo za najboljšo mlado malvazijo razglašeno vino vinske kleti Novacco iz vasi Fernetići pri Brtonigli, za zrelo malvazijo vino iz kleti Banko iz vasi Bašići pri Tinjanu, najboljši zrel teran je pridelal Bruno Trapan iz Šišana, najboljši zrel refošk pa je iz kleti Steras iz Izole.

In samo mimogrede: za malvazijo je po ideji istrskega vinarja Morena Coronice legendarna steklarna Riedel izdelala poseben kozarec Malvasia Istriana. Naj se odlično vino pije v pravih kozarcih.

Coronica Malvazija 2014

Vinogradi in klet Coronica so v bližini Umaga v hrvaški Istri, vinogradniška tradicija pa je v družini Coronica prisotna že štiri generacije. Najmlajši sin Moreno je skupaj z očetom Ottavianom začel vino pridelovati na modernejši način, kot so ga do tedaj. Obdelujejo 20 hektarjev vinogradov na od nekdaj poznanem vinorodnem predelu, imenovanem "grande bosco". Vinogradi ležijo na nadmorski višini med 20 in 50 metri, zemlja je rdeča terra rossa, vzgajajo pa predvsem avtohtone sorte, kot sta istrska malvazija in teran.

Nov letnik malvazije zori od trgatve do pomladi na finih drožeh, nato jo stekleničijo. Manjši del vina hladno macerirajo, da dobijo značilen okus in polnost.

Malvazija je slamnato rumene barve z zlatimi odtenki. Vonj je lep in čist, spominja na vonj travniškega cvetja, smolo in sredozemski zrak. V ustih je vino harmonično, čisto, elegantno in hkrati zelo sveže z lepo kislino. Pookus je dolg in lep.

Morda se vam bo zdelo, da je letnik 2014 nekoliko lažji od prejšnjega, a bo zaradi svoje živahnosti, svežine in lepe mineralnosti še vedno odlična izbira v prihajajočih vročih poletnih dneh.

To je vino, ki kar kliče po hrani. Postrežemo ga k raviolom z dimljeno skuto, je pa tudi idealna spremljava jedem z morskimi sadeži, ribam in jedem z belimi tartufi.

Sorta: malvazija Stopnja alkohola: 13,50 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 10,80 evra, evino.si

Ocena: 9

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte