Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 2. 2023,
10.05

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,91

6

Natisni članek

recept recepti krofi krof

Sreda, 15. 2. 2023, 10.05

1 leto, 2 meseca

Izbrali so najboljši slovenski krof, zmaga gre v Novo mesto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,91

6

Ocenjevanje krofov | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Na izboru najboljšega slovenskega krofa, ki so ga letos priredili tretjič zapovrstjo, je slavil krof iz Doma starejših občanov Novo mesto.

"Čuti se preveč kvasa", "zgornji del je svetlejši kot spodnji", "skorja je malce presuha" in "pri marmeladi se ne okusi marelic" je le nekaj komentarjev, ki smo jih slišali od ocenjevalcev na letošnjem izboru najboljšega slovenskega krofa. Izbor, ki se je rodil med pandemijo leta 2021, so letos priredili tretjič, na njem pa so ocenjevali več kot 30 krofov, večino klasičnih, nekaj pa tudi inovativnih.

Naj klasični krofi

  1. DSO Novo mesto
  2. Slaščičarna Emilija, Idrija
  3. Terme Banovci

Zmagovalni krofi letošnjega ocenjevanja, ki so jih ocvrli v Domu starejših občanov Novo mesto. | Foto: Ana Kovač Zmagovalni krofi letošnjega ocenjevanja, ki so jih ocvrli v Domu starejših občanov Novo mesto. Foto: Ana Kovač

Naj inovativni krofi

  1. BIC Ljubljana, krof s sivkinim polnilom z medom in smetano
  2. Jasna Chalet Kranjska Gora, krof s holandsko omako in slanino
  3. DSO Novo mesto, krof z jabolčnim polnilom

Krof s sivkinim polnilom z medom in smetano, zmagovalec v kategoriji inovativnih krofov. | Foto: Ana Kovač Krof s sivkinim polnilom z medom in smetano, zmagovalec v kategoriji inovativnih krofov. Foto: Ana Kovač

Žirijo, ki je ocenjevala krofe, so sestavljali predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije Tomaž Vozelj, slaščičarka in predavateljica na BIC Ljubljana Alenka Kodele ter poslovodja v Gostinskem podjetju Trojane Urška Strnad.

Ocenjevanje krofov | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

"Na izbor je prijavljenih vse več krofov, dviguje pa se tudi njihova kakovost, zato je naše delo vsako leto težje, pa tudi mi smo postali vse zahtevnejši," je povedal Vozelj in povzel, kaj žirija pri krofih pravzaprav ocenjuje: "Iščemo pravi okus krofa, okus marmelade, pa ravno pravo zapečenost in lep venček."

Ocenjevanje je potekalo tako, da so si žiranti krof najprej ogledali in ocenili njegovo zunanjost, zapečenost in venček, ga nato prerezali in ocenili prožnost testa ter razporejenost in količino polnila, nato pa ga nazadnje še povohali in pokusili.

Ocenjevanje krofov | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

"Sama pri krofu iščem predvsem veliko mero arome, da prav zares zadiši kot krof," je dejala Urška Strnad, "dober krof je tisti, ki ga ne glede na velikost z veseljem poješ."

"Za dobre krofe potrebujemo v prvi vrsti dobre sestavine, pa veliko časa in veliko potrpljenja," je nasvete za peko krofov delila Alenka Kodele, za mnoge najboljša slovenska slaščičarka, "krofov se ne da pripraviti mimogrede, ampak potrebujejo čas in pozornost."

Se boste cvrtja krofov lotili tudi sami? Tukaj je recept, ki ga priporoča Tomaž Vozelj:

Recept za prave pustne krofe

Ocenjevanje krofov | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Sestavine:

  • 500 g moke tip 400
  • 50 g sladkorja
  • 3 rumenjaki, ogreti na sobno temperaturo
  • 1 g soli
  • 50 g masla
  • 2 dl mlačnega mleka
  • 30 ml ruma
  • naribana limonina lupinica
  • vaniljev sladkor
  • 30 g kvasa
  • olje za cvrtje
  • približno 300 g marelične marmelade za nadev
  • mleti sladkor za posip

Postopek:

Moko presejemo v skledo. Kvas s ščepcem sladkorja in moke razmešamo v pol decilitra mlačnega mleka. Pustimo, da enkrat naraste.

Rumenjake, sladkor in maslo penasto umešamo. Vse sestavine zamešamo v moko in stepamo toliko časa, da se testo odlepi od kuhalnice in posode. Pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati od 20 do 30 minut. Volumen testa naj se podvoji.

Razvaljamo na 1,5 centimetra debeline in z obodom za krofe izrežemo krofe. Izrezane krofe damo na pomokan prt in pustimo pokrite vzhajati še 15 minut.

Olje segrejemo na 170 stopinj Celzija. V segreto olje damo krofe z zgornjo stranjo (bolj vzhajano). Ko krof na spodnji strani porumeni, ga obrnemo in spečemo še na drugi strani. Pečene krofe odložimo na cedilo (pečeni so takrat, ko jih prebodemo z leseno palčko in se nanjo testo ne prime).

Odcejane s strani nabrizgamo z marmelado (če je pregosta, jo razmešamo in dodamo kapljico ruma), na koncu jih potresemo z mletim sladkorjem.

Oglejte si še zmagovalce preteklih dveh izborov:

krof
Trendi Na debeli četrtek razglasili naj slovenski krof
krofi ocenjevanje
Trendi Izbrali najboljši krof v Sloveniji, zmaga gre v Portorož
Ne spreglejte