Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 10. 2013,
17.28

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Zemono Hiša Franko Tomaž Kavčič Ana Roš

Četrtek, 17. 10. 2013, 17.28

6 let, 7 mesecev

Italijani naše gostince uvrščajo med najboljše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po mnenju italijanskega vodnika Guida dell'Espresso sta Gostilna pri Lojzetu in Hiša Franko boljši od marsikatere italijanske restavracije, ki nosi Michelinovo zvezdico.

Kot kaže, so Italijani (vsaj ob meji) bolj navdušeni nad slovenskimi in hrvaškimi kot pa svojimi restavracijami. V najnovejši izdaji kulinaričnega vodnika, ki ga pripravlja italijanski tednik l'Espresso, smo namreč slovanski sosedje skoraj popolnoma pometli z italijansko konkurenco – med najboljšimi petimi v Furlaniji-Julijski krajini sta le dve restavraciji italijanski.

Guida dell'Espresso gostilne s Primorske in iz Istre že nekaj let vključuje v furlansko kategorijo. Letos so še posebej dobro ocenjene. Gostilna pri Lojzetu na dvorcu Zemono in kobariška Hiša Franko sta namreč obe uvrščeni kar na drugo mesto in so jima pripisali enako število točk kot italijanski "michelinki" Altran pa tudi rovinjski restavraciji Monte. Med slovenskimi restavracijami se je sicer med 35 najboljših uvrstila tudi goriška restavracija Dam, med njimi pa je še šest hrvaških destinacij.

Najbolje ocenjena restavracija na furlanski lestvici – in edina, ki je prehitela gostilno Pri Lojzetu in Hišo Franko – je restavracija Agli Amici, ki je tudi edina v najbolj vzhodni italijanski pokrajini, ki ima dve Michelinovi zvezdici.

In zakaj takšen pomp okoli takšnih in drugačnih lestvic? Ne gre le za ugled, ampak se takšne uvrstitve pogosto tudi splačajo. Kot nam je pred časom pojasnil Tomaž Kavčič, prva kuhalnica dvorca Zemono, se omembe v l'Espressovem vodniku zelo poznajo pri obisku predvsem italijanskih gostov: "Tisti blizu meje nas tako ali tako poznajo, zelo pa se vpliv uvrstitve v vodnik opazi pri gostih iz bolj oddaljenih delov Italije. Odkar smo v njem, mi predvsem poleti vsak drugi italijanski gost reče, da je prišel, ker nas je našel v l'Espressovem vodniku."

Ana Roš iz Hiše Franko medtem pravi, da se z uvrstitvami na lestvicah in v vodnikih noče preveč obremenjevati, a jo je l'Espressovo priznanje vseeno prijetno presenetilo: "Slovenija gre naprej, veselimo se!"

Ne spreglejte