SiolNET. Trendi Kulinarika
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Italijani bi osnovnošolce poučevali o vinu

0,08

termometer

otrok in vino

Po predlaganem zakonu bi italijanske šolarje že od šestega leta starosti naprej poučevali o "vinski kulturi in zgodovini".

Italijanski senator Dario Stefano je konec marca vložil predlog zakona, po katerem bi že otroke v osnovni šoli poučevali o vinih, predvsem italijanskih, seveda. "Naša država ima več trt kot cerkva," je ob vložitvi predloga zakona izjavil Stefano in dodal, da je vino za razliko od olivnega olja nekaj, s čimer se identificirajo vsi Italijani.

"Italija je zdaj največja pridelovalka vina na svetu. To je naša zgodovina in o tem bi morali naše otroke z veseljem in ponosom poučevati," je po poročanju spletnega portala The Drinks Business dejal Stefano, predstavnik leve politične stranke Sinistra Ecologia Libertà.

Otroci bi se le učili, ne pa pili

Bo pa pri vinskih uricah ostalo le pri teoriji – cilj je spodbujanje zdravega pristopa k vinu in izobraževanje otrok o vlogi vina v italijanski kulturi, medtem ko pokušnje vina zakon ne predvideva.

Predlog zakona je že dobil podporo v akademski sferi, Attilio Scienza, profesor kulture vina na univerzi v Milanu je tako izrazil upanje, da bodo s tovrstnim izobraževanjem zajezili zlorabo alkohola med mladimi. Pobuda sicer ni popolna novost – v Brescii na severu Italije šolarje o tej tematiki že poučujejo.


Italija je trenutno največja pridelovalka vina na svetu. Mednarodna organizacija za trto in vino (OIV) ocenjuje, da je pridelava v letu 2015 zrasla za še deset odstotkov in je znašala 48,9 milijona hektolitrov vina, medtem ko je Francija po njihovih ocenah lani pridelala "le" 47,4 milijona hektolitrov oziroma le odstotek več kot leto prej.


 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin