Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 12. 2015,
11.07

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

recept vikend kosilo sladica piškoti božična večerja božično kosilo božič

Petek, 18. 12. 2015, 11.07

1 leto, 2 meseca

Hišica iz piškotov reši vse travme božične večerje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ne glede na to, kaj boste jedli za božično večerjo ali kosilo, bo otrokom za vedno ostala v spominu sladka hišica.

Vsi tisti, ki so letos gostitelji božičnih večerij in kosil, morajo zdaj že imeti do podrobnosti izdelan jedilnik. Kajti v prihodnjih dneh bodo morali v največji letni potrošniški evforiji po sestavine jedi, ki jih bodo kuhali.

Puran, tipična slovenska božična večerja? Niti ne. Težko je reči, kaj je tipična slovenska božična pojedina. Nekako je pod vplivom ameriških filmov obveljalo, da je slovenska božična večerja puran. Pa nekoč še zdaleč ni bilo tako. Nikakor si ne moremo priznati, da je tradicionalna slovenska kulinarika skromna, rojena v revščini. Za božiča so nekoč jedli klobase, ker so bile ravno koline, mogoče kakšno kokoš ali petelin, tisto, kar je pač letalo po dvorišču.

Klobase res niso luksuzna sestavina, zato nam zdaj za popolno božično večerjo ponujajo dimljenega lososa ali račje prsi. A tudi s temi sestavinami je malo verjetnosti, da bo domača praznična pojedina popolna, kot jo prikazujejo v reklamah in filmih. In to bo pri gospodinjah nemudoma ustvarilo travmo Marte Stewart.

Sladke hišice – iz medenjakov, biskvita ali maslenih piškotov

Kar pa se lahko pozdravi s čistim in iskrenim otroškim veseljem, ki ga pri najmlajših vzbudi sladka hišica, takšna kot iz pravljice o Janku in Metki. Najbolj zapletena in atraktivna je hišica iz medenjakov. Njihova izdelava je sicer dolgotrajna, a niti ni tako komplicirana. Še posebno ne, ker v pohištvenem gigantu in nemškem diskontu prodajajo že spečene sestavne dele za hišico. Torej je problem le še v lepljenju s stopljenim sladkorjem, s katerim si sicer lahko opečete prste, in okraševanje, ki je eno samo veselje.

S temi hišicami je pri otrocih tako, da bodo navdušeno pojedli okrasne bombone, dvakrat ugriznili dimnik iz medenjaka, nato pa bo hišica obležala med sladkarijami.

Druga oblika hišice je iz biskvita, ki ga v več slojih zlepimo z marmelado ali kremo, okrasimo pa s sladkorjem. Ta hišica sicer ni tako atraktivna kot hišica iz medenjakov, a je zagotovljeno, da bo pojedena, saj jo lahko postrežemo kot desert božične večerje.

Najbolj preprosta oblika hišice pa je iz štirih maslenih piškotov petit-beurre, ki jih zlepimo s sladkorjem, pomešanim z limono, v notranjost pa skrijemo žele medvedke. To so hišice za vsak zimski dan. Pri nas doma pa bo letos za božič hišica sestavljena iz maslenih piškotov in čokoladne kreme. Za atraktivnost sicer dobi srednjo oceno, za slastnost pa čisto petko.

Hišica iz maslenih piškotov

190 g kokosove maščobe 2 jajci 140 g sladkorja vaniljev sladkor 50 g kakava v prahu 240 g maslenih piškotov petit-beurre 100 g sladkorja v prahu 1 žlica limoninega soka 3 oblati za napolitanke štiri žlice marmelade 2 okrogla piškota 1 napolitanka

Kokosovo maščobo narežemo na kose in stopimo v vodni kopeli. Podolgovat ozek in visok pekač obložimo s papirjem za peko. Jajca penasto vmešamo, dodamo sladkor, vaniljev sladkor in kakav, nato previdno vlivamo še ohlajeno, a ne strjeno kokosovo mast. S slojem kreme namažemo pekač, nato položimo vrsto piškotov, spet kremo in tako naprej, dokler ne napolnimo modela. Malce kreme si prihranimo. Model vsaj za tri ure postavimo v hladilnik, da se shladi. Nato hišico stresemo ven in obrežemo tako, da dobimo ravne stranice. Ostanke zložimo na vrh ter nanje kot streho prilepimo maslene piškote. Za lepilo uporabimo ostanke kakavove kreme, ki smo jo ponovno stopili v vodni kopeli.

Zdaj ima hišica obliko. Za okna nalepimo polovice okroglih piškotov, za vrata uporabimo del prej odrezane hišice. Za dimnik uporabimo napolitanko, najboljša je tista valjaste oblike. Streho hišice oblijemo s sladkorjem, ki smo mu primešali limonin sok.

Oblate za napolitanke premažemo z marmelado (ali nutello) in jih zlepimo enega na drugega. Hišico postavimo na podlogo ter vse potresemo s sladkorjem v prahu, kot da je ravnokar zapadel sneg. Na podlago lahko postavimo gumijaste bombone različnih oblik ali smrečice, narejene iz piškotov.

Ne spreglejte