Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 2. 2014,
11.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

fotografija mobilni telefon restavracija prepoved

Sreda, 19. 2. 2014, 11.02

8 let

Fotografiranje hrane jezi francoske kuharje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kuharskim mojstrom je dovolj fotografiranja, tvitanja in lajkanja jedi v njihovih restavracijah.

Razpaslo se je tudi pri nas – v gostilni predse dobimo krožnik, a namesto da bi se s slastjo lotili jedi, začnemo fotografirati. Družabna omrežja so polna fotografij hrane, od zajtrkov do večerij, od burekov do umetelnih krožnikov v bolj prestižnih ustanovah.

V Franciji pa je več kuharskim mojstrom prekipelo in razmišljajo, da bi v svojih restavracijah popolnoma prepovedali uporabo mobilnih telefonov. "Prej so fotografirali svojo družino, zdaj pa hrano," je za lokalni francoski časopis La Voix du Nord dejal Alexandre Gauthier, z Michelinovo zvezdico nagrajen kuhar v restavraciji La Grenouillere blizu Calaisa.

Bleščanje bliskavic, prestavljanje krožnikov in iskanje kadrov "Za vse obstaja primeren čas in kraj. Svojim gostom bi radi pričarali posebno doživetje in zato morajo izključiti mobilne telefone," je pojasnil Gauthier. Mobilnikov v restavraciji sicer ni popolnoma prepovedal, rad pa bi goste spodbudil k temu, da se prepustijo hrani in ne razmišljajo o tem, iz katerega kota bi bil krožnik videti najbolje. "Včasih se je vse bleščalo od bliskavic, gostje so krožnike prestavljali po mizi in naredili celo serijo fotografij, ki so jih potem objavljali na spletu, medtem pa se je hrana že ohladila," je potarnal.

Mojstrske jedi na slabih fotografijah S prepovedjo mobilnih telefonov se spogleduje tudi kuharski mojster Gilles Goujon, ki si je s svojo restavracijo L'Auberge du Vieux Puits blizu Perpignana prislužil kar tri Michelinove zvezdice. "Ko ljudje na spletu objavljajo fotografije naših jedi, s tem pokvarijo presenečenje," je dejal. "Na nek način pa gre tudi za krajo intelektualne lastnine," je dodal in poudaril, da tovrstne fotografije kuharjem velikokrat delajo krivico: "Fotografije, posnete s povprečnim mobilnim telefonom, so le redko dobre in naše delo ni primerno predstavljeno."

S podobnimi težavami se ubadajo tudi kuharji in gostinci v New Yorku. Gostje, ki so stali na stolih, da bi ujeli čim boljši posnetek, in druge motili z bliskavicami, so v več newyorških restavracijah prelili kapljo čez rob. Uradno ni fotografiranja sicer prepovedal še nihče, več njih pa goste (prijazno) prosi, naj vsaj ne uporabljajo bliskavic in naj bodo pri svojem početju čim bolj diskretni in nemoteči za okolico.

Ne spreglejte