Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 8. 2013,
13.45

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

recept zavitek sladica korenje

Torek, 13. 8. 2013, 13.45

1 leto, 2 meseca

Eksperimenti z jabolčnim zavitkom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nekatere jedi so nedotakljive. Jabolčni zavitek je že med njimi.

Čeprav v resnici ni naš, je to okus, ki vsakogar v Podalpju spominja na dom. Vonj po jabolkih in cimetu je vraščen v našo nacionalno bit in ni čudno, da so najbolj prodajane dišeče sveče ravno z vonjem po jabolčnem zavitku. Čeprav priprava zavitka ni ne vem kakšna znanost, pa vsak ve, da je najboljši tisti od njegove mame. Ali babice, če mama ni ravno vešča kuharica.

Z jabolčnim zavitkom se tudi ne eksperimentira. Najverjetneje se ni spremenil od 17. stoletja, ko je bil zapisan prvi recept za dunajski jabolčni zavitek. Tudi zavitek sam kot sladica običajno ni podvržen divjim izumom kuharjev. Dovoljene so le tradicionalne oblike: s skuto, češnjami, marelicami, makom, borovnicami in jeseni z bučo.

Pa vendar – zakaj ne bi preizkusili kaj novega. Recimo, da se vam neko nedeljo popoldne po hladilniku valja korenje in premalo jabolk za pravi "štrudl". Kaj pa če bi naredili sladek korenčkov zavitek? Ne, to ne gre. To je v nasprotju s tradicijo. A želja po sladkem je bila premočna. Eksperiment se je izkazal za odlično sladico, pojedeno skoraj tako hitro, kot bi šel v slast navaden jabolčni zavitek. Konec koncev je tudi jabolčni zavitek verjetno nastal tako, da so se nekomu nekje po košari valjala jabolka …

Sladek korenčkov zavitek zavitek vlečenega testa pol kilograma korenja tri jabolka pet žlic sladkorja tri žlice tekočega jogurta pest nasekljanih orehov pest rozin ščep cimeta stopljeno maslo jajce sladkor v prahu

Korenje ostrgajte in naribajte na drobno. Olupite jabolka in jih naribajte kot za jabolčni zavitek. Orehe na drobno nasekljajte, rozine namočite v vodo, da se napnejo. Korenje, jabolka, orehe in rozine zmešajte v skledi, dodajte sladkor, cimet in jogurt ter pustite deset minut, da se okusi premešajo. Vlečeno testo položite na moker prtič, pokapajte s stopljenim maslom, nadevajte s korenčkovim nadevom in položite v pekač. Zavitek namažite z jajcem in pecite pol ure na 180 stopinj Celzija. Pečen zavitek posujte s sladkorjem v prahu in postrezite toplega ali hladnega.

Ne spreglejte