Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 4. 2015,
17.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ocenili smo vino rosé Provansa

Torek, 21. 4. 2015, 17.20

8 let

Dober rosé lahko začnete piti že ob enajstih dopoldne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ko pomislimo na Provanso, se nam pred očmi prikažejo polja sivke in kozarec roséja.

Nič čudnega. V tej sicer vinsko ne najbolj cenjeni francoski pokrajini na leto ustekleničijo 141 milijonov steklenic roséja, ki predstavlja 88 odstotkov vsega vina, pridelanega v Provansi. Pravzaprav so to kraji, kjer pridelajo skoraj šest odstotkov vsega roséja na svetu.

Za vse to pa so krivi Feničani. Ko so namreč v 6. stoletju pred našim štetjem ustanovili mesto Massalia, današnji Marseille, so zasadili tudi prve provansalske vinograde. Tedaj so proizvajali vino blede rdeče barve in vino iz Massalie je kmalu zaslovelo po vsem Sredozemlju. Ko so mesto zasedli Rimljani, je bilo vino že skoraj legendarno.

V provansalske vinograde je trto zaneslo celo iz Madžarske

Na vino so nato vplivali vsi, ki so prihajali v mesto, vsakdo je prinesel svojo trto, zato ni čudno, da je v Provansi dandanes dovoljeno gojiti 36 različnih vrst trte, ki izhajajo tako iz Francije kot tudi Italije, Španije, Grčije in celo Madžarske. Res pa je, da so v srednjem veku začeli pridelovati polna rdeča vina, ki so bila všeč tedanjim papežem, ki so bivali v Avignonu. A že v času renesanse so se vrnili k roséju, ker je tako velel dobri kralj René.

Provansa, ki ima milo sredozemsko podnebje s slovitim vetrom mistralom, ima še eno posebnost: veliko različnost zemlje od apnenčaste do vulkanske. Raj za različne vrste trte. In rosé. Ta je v Provansi nežne rožnate barve, svež in saden. Tudi domačini imajo radi tak stil vina, saj naj bi bil za njih dober rosé tisti, ki ga lahko začnejo piti ob enajstih dopoldne in ga nato pijejo ves dan. Ni čudno, da se ljubiteljem provansalskega roséja po vsem svetu zdi, da s kozarcem tega vina spijejo tudi ves čar življenja v Provansi.

Chateau Minuty Rose et Or 2014

Chateau Minuty leži na pobočju vasi Gassin v Provansi, s čudovitim razgledom na zaliv Saint Tropez. Družina Matton, ki klet vodi in upravlja od leta 1936, je ponovno nasadila avtohtone provansalske sorte, kmalu zatem pa so pridobili prestižni naziv Cru Classé des Côtes de Provence, ki so ga podelili le 23 kletem v Provansi.

Rose et OR je prvo vino kleti Minuty in je v večji meri iz sorte grenache, le kanček syraha, vse iz najboljših leg. Vino je čebulne barve z lepimi začimbnimi aromami, citrusi in arome rdečega ribeza. V ustih nam vino pokaže vso svojo veličino, saj ima izjemno svežino in lepo kislino, ki kar kliče po še. Krasna aroma rdečega jagodičevja se harmonično ponovi v ustih, kjer je struktura tista, ki zelo navduši. Je zelo polnega in elegantnega okusa, ima lep in dolg zaključek. Izjemen rosé!

Odlično se bo podal k morskim jedem, kot so ribji karpačo, surove školjke z limono, karpačo iz hobotnice in surovi škampovi repki, lahko pa si ga preprosto privoščite kot poletno osvežitev na terasi, saj ponuja vse, kar pričakujete od dobrega roséja.

Sorta: grenache in syrah Stopnja alkohola: 13,00 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 21,90 evra, evino.si

Ocena: 9,5

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte