Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 3. 2019,
7.23

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Kraš

Natisni članek

advertorial Kraš Dorina čokolada

Torek, 19. 3. 2019, 7.23

2 meseca, 2 tedna

Dejstva o čokoladi, ki jih gotovo niste poznali

Vsebino omogoča Kraš

Čokolada je ena najbolj priljubljenih in nedvomno najbolj slastnih razvad na svetu. Z njo si najhitreje privabimo nasmeh na obrazu in je vedno najboljša ideja za majhno pozornost. Pa ste vedeli, da so jo včasih uživali povsem drugače kot danes?

čokolada | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Danes uživamo v njenih neštetih oblikah, svoj prvi preboj na evropskih tleh pa je začela v tekoči obliki. Kakavovec so poznali že Maji in Azteki, rekli so mu kar grenka voda, saj so ga večinoma pili. Šele stoletja kasneje, ko je čokolada s kolonialisti prispela tudi na evropske dvore, je dobila tudi sladko različico.

Ko je iz KRAŠA pred več kot sto leti po ulicah Zagreba zavel vonj po čokoladi, je bil to vonj prvih čokolad v tem delu Evrope in med prvimi na svetu. | Foto: Ko je iz KRAŠA pred več kot sto leti po ulicah Zagreba zavel vonj po čokoladi, je bil to vonj prvih čokolad v tem delu Evrope in med prvimi na svetu. Do druge polovice 17. stoletja so čokolado uživali kar v tekoči obliki – to je kar neverjetnih 90 odstotkov njenega obstoja. Kot hrana se je pojavila šele okoli leta 1670, takrat so jo dodajali kot dodatek različnim sladicam.

Čokolado, kot jo poznamo danes, so naši predniki dobili šele leta 1847, ko sta brata Fry iz Bristola naredila prvo čokoladno tablico. Od takrat je čokolada nedvomno ena od najbolj priljubljenih sladic na svetu.

Leta 1911 smo na jugozahodnem predelu Evrope dobili prvo proizvodnjo čokolade – takrat sta Julije König in Slavoljub Deutsch v Zagrebu ustanovila tovarno Union. To so bili prvi zametki današnjega podjetja Kraš.

Kdo proizvede največ čokolade in kdo je največ poje?

Večina čokolade pa prihaja iz Slonokoščene obale. Da, ta afriška država je največji proizvajalec kakava na svetu, sledita ji Gana in Indonezija. Slonokoščena obala letno proizvede približno 1, 51 milijona ton kakava, ki ustreza eni tretjini svetovnega povpraševanja po kakavu. Glavnina tega pripada Švici, ki je največji svetovni potrošnik čokolade. Vsak Švicar v povprečju vsako leto porabi približno 13 kilogramov čokolade. Švica je tudi država, kjer se je rodila mlečna čokolada.

Čokolada kot pravi nosilec sreče

Čokoladi znanstveniki pripisujejo številne pozitivne učinke, med katerimi je najpomembnejši nedvomno ta, da je prava bomba sreče. Čokolada namreč vpliva na povečanje ravni endorfina (hormona sreče) in tako vpliva na dobro počutje.

čokolada | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Čokolada je dobila tudi posebno mesto v simboliki obdarovanja. Z izbrano čokolado ali raznovrstno bombonjero lahko nekomu polepšamo dan, mu izpovemo svoja čustva ali, zakaj pa ne, z njo je opravičilo vedno slajše.

Ali ste vedeli, zakaj se čokolada topi v ustih?

Takoj ko damo košček čokolade v usta, se ta začne topiti. In zakaj je tako? Temperatura, pri kateri se začne čokolada topiti, je 34 stopinj Celzija. V naših ustih je povprečna temperatura 36 stopinj Celzija, kar je popolnoma dovolj, da se čokolada začne topiti.

Različne kombinacije okusov, oblik in barv – čokolada je univerzalna sladka razvada, ki ima pomembno mesto tudi v kulinariki. Nekateri jo uporabljajo kot afrodiziak, drugi spet kot nesporno zvezdo številnih jedi, tudi v najbolj nemogočih kuharskih mojstrovinah. Čokolada je nesporna kraljica sodobne kulinarike, ki jo težko spregledajo tudi najbolj izbirčni gurmani.

čokolada | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Še več: pomembno vlogo je našla tudi v lepotni industriji – čokoladne obloge so odlične za odpravo suhe kože, številne kozmetične hiše jo uporabljajo tudi v boju proti staranju kože.

Ali ste vedeli, kakšno vlogo je imela čokolada v filmu Psiho?

V zelo znani sceni pod prho iz kultnega filma Psiho je režiser Alfred Hitchcock uporabil čokoladni sirup za prikaz krvi. To so uporabljali tudi drugi režiserji črno-belih filmov.

 Ali veste, da se je pred več kot 20 leti rodila Dorina?

Morda se vam zdi, kot da je bilo včeraj, vendar je bilo že leta 1996, ko so se Kraševe čokolade združile v eno blagovno znamko Dorina, ki danes ponuja širok izbor različnih okusov.

Dorina | Foto:

Dorina je nedvomno postala sinonim kakovosti in omamnih okusov. Potrošniki so jo večkrat nagradili z različnimi priznanji in predvsem z zvestobo, ki traja že več kot 20 let. S svojo kakovostjo nedvomno upravičuje zaupanje, pa tudi z inovativnostjo, s katero išče nove okuse in nove načine, s katerimi svoje zveste stranke razvaja prav vsak dan.

Okoli 20 okusov čokolad Dorina je resničen izziv za sladokusce in trenutek sreče za vse tiste, ki stežka ujamejo nekaj časa za vsakodnevno uživanje in sprostitev.

Mlečna Dorina, Dorina z lešniki, Dorina z rižem, Dorina Domaćica in Dorina Napolitanka so samo nekatere izmed čokolad iz širokega Dorininega izbora. In katera je vaša najljubša Dorina? Vsaka izmed njih je nekaj posebnega in bo zadovoljila še tako zahtevnega ljubitelja čokolade.

Dorina | Foto:

Za rojstni dan, materinski dan … ali kar tako

čokolada | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Dorina je vedno najboljša izbira za obdarovanje. Pomembno je, da poznate svojega obdarovanca in mu tako podarite pravo vrsto čokoladne razvade. Da bo izbira lažja, smo vam pripravili kratek vodič za nakup čokolad Dorina.

Za tiste, ki prisegajo na tradicionalne vrednote

Dorina celi lešniki

Dorina mlečna

Ko želite sporočiti: ljubim te!

Dorina choco mousse

Dorina noisette

Za prijateljice, ki potrebujejo sladko tolažbo:

Dorina Čokoterapija 3 v 1 – čoko mix

Dorina Napolitanke

Dorina Jaffa

Za gurmane, ki radi preizkušajo nove okuse

Dorina Čokoterapija 3 v 1 – karamela mix

Dorina Jadro

Dorina Choco Napolitanke

Dorina Domaćica

Za majhno pozornost

Dorina Tortica

 

Ne spreglejte