Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sreda,
6. 11. 2013,
13.54

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

umetnost

Sreda, 6. 11. 2013, 13.54

6 let, 1 mesec

Pozor, delo! v Muzeju premogovništva

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

V velenjskem Muzeju premogovništva bo na ogled razstava Pozor, delo!, na kateri različni ustvarjalci tematizirajo vlogo dela.

Pozor, delo! je skupinska mednarodna razstava, ki jo bodo v velenjskem Muzeju premogovništva odprli v četrtek, 7. novembra, ob 18.30. Predhodnica razstave je mednarodna stripovska antalogija Workburger, ki je v nadaljevanju spodbudila še druge povabljene umetnike in umetnice, ki skozi različne medije, od delovnih stripov, plakatov, objektov video in instalacij razmišljajo o pomenu in vlogi dela.

Lansko leto je uredništvo Stripburgerja k sodelovanju pozvalo različne stripovske avtorje. Uredništvo je navdihnila dinamična družbena situacija in spreminjanje vloge dela v njej, rezultat pa je bila mednarodna stripovska antologija z naslovom Workburger. V njej so predstavljena dela svetovno znanih rokodelcev in rokodelk, mojstrov in mojstric stripa.

Krpanka je sestavljena iz različnih stripovskih pripovedi, ki tematizirajo sodobno delo. Kot so zapisali pri Stripburgerju, gre za umetelno izdelano knjigo iz mnogih resnih in duhovitih pa tudi izzivalnih in raziskovalnih umetniških pristopov k temi. Sodelujoči avtorji so črpali tako iz teorije kot iz osebnih izkušenj, "spopadli so se s tem izmuzljivim pojmom, obrzdali njegovo ustvarjalno silo in vpregli njegov velikanski, eksplozivni potencial: eno najbolj koristnih, a hkrati tudi nevarnih značilnosti dela," so še zapisali pri Stripburgerju, kjer se z izdajo knjige Workburger pri razkrivanju številnih premutacij in dimenzij pojmovanj in vloge dela niso ustavili. Dokumentu časa, ki tega v razmerju do dela popisuje skozi stripovske pripovedi, so tako dodali še druge premisleke in umetniške izraze.

Te bodo predstavili na večmedijski mednarodni skupinski razstavi Pozor, delo!, za katero so angažirali različne ustvarjalce in ustvarjalke, da podajo svoje premisleke, poglede in izkušnje do obravnavane tematike. Razmisleki o delu so se tako izvili v različnih oblikah, od stripa do sitotiskanega plakata, instalacije, objektov, videov in drugega.

Med slovenskimi avtorji so k sodelovanju pri Stripburgerju povabili Bojana Albaharija, Žigo Aljaža, Kajo Avberšek, Borisa Bejo, Domna Finžgarja, Jakoba Klemenčiča, Marka Kocipra, Tanjo Komadina, Marka A. Kovačiča, Davida Krančana, Mateja Lavrenčiča, Andraža Magajno, Marijo Mojco Pungerčar, Mateja Stupico in Andreja Štularja.

Ne spreglejte