Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 2. 2019,
10.15

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

grammyji Childish Gambino Donald Glover

Ponedeljek, 11. 2. 2019, 10.15

5 let, 2 meseca

Zakaj največje glasbene zvezde ignorirajo Grammyje? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Grammyji 2019 | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Na letošnji podelitvi grammyjev je bilo bolj kot kadarkoli prej očitno, da vrsta glasbenikov ta dogodek namerno ignorira.

Na nedeljski podelitvi grammyjev je v oči najbolj bodla odsotnost Childish Gambina, ki je osvojil štiri grammyje, med drugim za najboljšo pesem - prvič je ta nagrada pripadla rapovski skladbi. Nagrado je prevzel Ludwig Goransson, ki je z Gambinom, glasbenim alter egom igralca Donalda Gloverja, napisal in produciral nagrajeno pesem This Is America. "Resnično si želim, da bi bil (Glover) tukaj," je dejal Goransson o kolegu, ki ga na podelitvi ni bilo.

Childish Gambino, Donald Glover
Trendi To je Amerika: pobral je največ grammyjev, a ga na podelitvi ni bilo #video

Vprašanja, kje je Glover, so deževala tudi na novinarski konferenci po podelitvi. Goransson ter Riley Mackin in Mike Bozzi, ki sta z Gloverjem prav tako sodelovala pri nastanku nagrajene pesmi, so se nerodno spogledovali, ko so jih novinarji spraševali, kje je glasbenik.

Poglejte:

"Nisem prepričan, kje je," je dejal Mackin, "v zadnjem času smo veliko delali v studiu. Nazadnje sem ga videl pred nekaj dnevi, preprosto odšel je in od takrat ga nisem videl. Od takrat nismo bili v stiku." Eden od novinarjev ga je nato vprašal, ali ni čudno, da Glover ni prišel na podelitev, Mackin pa je odvrnil: "Vse, kar počne, je nekoliko čudno."

Že pred podelitvijo se je veliko govorilo o tem, da je Glover oziroma Gambino zavrnil ponujeni nastop na podelitvi, podobno se je zgodilo tudi z Ariano Grande, ki se je zapletla v javni spor s producentom Grammyjev Kenom Ehrlichom.

Ariana Grande
Trendi Vroča Ariana ostro nad šefa grammyjev: Zdaj vidim, da lažeš o meni

Prav tako na tokratni podelitvi ni bilo Kendricka Lamarja, ki je zbral največ nominacij (in osvojil le eno nagrado), manjkala so tudi nekatera druga največja glasbena imena, med njimi RihannaTaylor SwiftJay Z  in Beyonce ter Ed Sheeran.

Sporočilo Akademiji, ki jih je v preteklosti ignorirala

Konkretnih razlogov za odsotnost ni navedel nihče od njih. "Pri nekaterih gre preprosto za logistiko, odsotnost nominacij ali nezainteresiranost," so ob tem zapisali v reviji Time, "nekateri pa so s tem poslali jasno sporočilo Akademiji, ki podeljuje nominacije in nagrade ter jih je v preteklosti pogosto spregledala oziroma ignorirala. Kratko in jedrnato: Grammyji te glasbenike potrebujejo bolj, kot oni potrebujejo Grammyje."

"Ko ne dobijo najpomembnejše nagrade, Grammyji za hip hop skupnost niso več pomembni," je izjavil glavni producent podelitve Ken Ehrlich. | Foto: Getty Images "Ko ne dobijo najpomembnejše nagrade, Grammyji za hip hop skupnost niso več pomembni," je izjavil glavni producent podelitve Ken Ehrlich. Foto: Getty Images

Očitno odsotnost določenih glasbenikov je pred kratkim za New York Times komentiral tudi prvi mož podelitve Ehrlich. "Dejstvo je, da imamo težave s svetom hip hopa," je dejal, "ko ne dobijo najpomembnejše nagrade, Grammyji za hip hop skupnost niso več pomembni, kar je žalostno." Potrdil je tudi, da je nastop na letošnji podelitvi ponudil tako Childish Gambinu kot Kendricku Lamarju in Draku, a so ga vsi zavrnili.

Drake: Če ljudje pojejo vaše pesmi, ste že zmagovalci

Drake, za katerega se je prav tako šušljalo, da ga ne bo na podelitev, se je v nedeljo vendarle prikazal, a je v zahvalnem govoru za grammyja za najboljšo rap skladbo, ki ga je dobil za pesem God's Plan, pojasnil, da so grammyji oziroma kakršnekoli nagrade nepomembne.

"Sodelujemo v športu, kjer rezultati temeljijo na mnenjih, ne dejstvih," je izjavil, "to ni NBA, kjer na koncu sezone v rokah držiš pokal, ker si sprejel prave odločitve oziroma dobil tekme. To je posel, kjer včasih odločajo ljudje, ki morda ne razumejo, kaj želi povedati rasno mešan mulec iz Kanade,špansko dekle iz New Yorka ali brat iz Houstona, moj brat Travis Scott. Hočem reči, da ste zmagali že s tem, da ljudje pojejo vaše pesmi. Če ljudje v dežju in v snegu pridejo in porabijo svoj težko prisluženi denar za vstopnice za vaše koncerte, tega tukaj sploh ne potrebujete. Obljubim vam, že zdaj ste zmagovalci." Kanadski raper je nameraval dodati še nekaj, vendar so producenti njegov govor prekinili in preklopili na oglase.

Preberite intervju z Američanom, ki je član akademije nagrad grammy:

Wayne Halper
Trendi "Perpetuum Jazzile imajo potencial za globalen uspeh"
Ne spreglejte