Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 12. 2013,
13.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Zagreb John Lennon

Sreda, 11. 12. 2013, 13.51

8 let

Zagrebški park rock'n'rolla

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Medtem ko v drugih nekdanjih jugoslovanskih prestolnicah postavljajo spomenike zgodovinskim osebnostim, so se v Zagrebu odločili, da si spomenik zasluži tudi John Lennon.

Na dvorišču pred kulturnim centrom Tvornica kulture na Ulici Pavla Hatza v Zagrebu nastaja park rock'n'rolla. Pred časom so tam že postavili spomenik legendi The Clashev Joeju Strummerju, pretekli teden pa so poleg njega postavili še spomenik Johnu Lennonu.

Spomenik Strummerja v naravni velikosti je delo kiparja Marina Marinića, Lennona pa je ustvaril bobnar legendarne skupine Azra Boris Leiner. "Odrasel sem z glasbo Johna Lennona. Bil je velik duh, humanist in mirovnik, glasnik ljubezni, zato mi je bilo v posebno čast, da sem lahko izdelal njegov spomenik," je kipar in bobnar dejal za hrvaški nacionalni radio.

Kip je narejen iz plastike, ker za dražji material ni bilo dovolj sredstev. Kljub temu so organizatorji projekta park rock'n'rolla ambiciozni. Park nastaja v sklopu legendarnega kluba Tvornica, ki želi v prihodnjih letih še razširiti svojo dejavnost.

Glasujte za svoj spomenik "Vse manj občinstva na koncertih kluba nas je primoralo, da smo začeli razmišljati širše, zato je naš cilj postal širjenje urbane kulture v vseh njenih oblikah: skozi glasbo, gledališče, književnost, film, likovno umetnost," je dejal Dražen Goreta, direktor marketinga kluba Tvornica kulture, ki je odgovoren tudi za širjenje parka rock'n'rolla.

Vodje projekta napovedujejo, da bodo v kratkem postavili še skulpture Janis Joplin, Jimija Hendrixa, Ramonesov, pa tudi Iggyja Popa in Davida Bowieja. Pridružilo se jim bo tudi nekaj hrvaških glasbenikov. Skupno naj bi bilo v parku od 20 do 30 spomenikov. "Radi bi razpisali natečaj za 12 skulptur, ki bi jih nato postavili istočasno. Kandidirali smo tudi za sredstva na hrvaškem ministrstvu za kulturo in pri mestu Zagreb," je razložil vodja projekta.

Spomenike bodo izbrali s pomočjo oboževalcev, ki bodo na strani Facebooka lahko glasovali, koga naj postavijo v parku. "To bo edinstveni park v Evropi, ki bo promoviral Zagreb in Hrvaško," je za Balkan Insider dejal Goreta.

Naslednji spomenik naj bi bil posvečen legendi Azre Johnniju Štuliću.

Ne spreglejte