Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 5. 2013,
7.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Abba

Torek, 7. 5. 2013, 7.25

8 let

V Stockholmu odprli muzej o Abbi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V središču Stockholma bodo za obiskovalce odprli muzej, posvečen legendarni švedski pop skupini Abba. Muzej obiskovalcem ponuja vpogled v ustvarjalna leta zasedbe, pa tudi v zasebno življenje članov.

Postavili so tudi sobo, v kateri stoji telefon iz 70. let, na katerega bodo člani zasedbe občasno poklicali, da bi se pogovorili z obiskovalci. Številko telefona v sobi, posvečeni skladbi Ring, Ring, imajo le člani Abbe Agnetha Faeltskog, Anni-Frid Lyngstad - Frida, Benny Andersson in Bjoern Ulvaeus, ki jih je med svetovne zvezde izstrelila skladba Waterloo, s katero so zmagali na Evroviziji leta 1974.

Obiskovalci si lahko v muzeju med drugim ogledajo značilne bleščeče kostume s koncertov, glasbila in zlate plošče zasedbe. Snovalci so rekonstruirali tudi snemalni studio zasedbe, v katerem bodo oboževalci s pomočjo računalniške simulacije lahko postali peti član zasedbe.

Kustosinja muzeja Ingmarie Halling, ki je bila med letoma 1976 in 1980 stilistka zasedbe, je dejala da muzej ni osredotočen na skladbe zasedbe, ki jih obiskovalci večinoma znajo na pamet, ampak se v prvi vrsti posveča "življenju članov skupine".

Ulvaeus, predsednik muzejskega odbora, je ob predstavitvi muzeja dejal, da je imel pomisleke, "da bi pred smrtjo postal muzejski eksponat", vendar se zaveda, da so skupaj veliko ustvarili: "To je zgodba o Pepelki, ki jo je vredno povedati."

V muzeju, kjer so vstopnice razprodane za nekaj tednov vnaprej, letos pričakujejo okoli 250.000 obiskovalcev.

Člani skupine Abba, ki so v 70. letih preteklega stoletja posneli vrsto uspešnic, kot so Voulez Vous, Dancing Queen in Money, Money, Money, so nazadnje skupaj nastopili leta 1982, leto pozneje pa so se dokončno razšli. Vse odtlej zagotavljajo, da se ne bodo več nikoli in pod nobenim pogojem združili.

Ne spreglejte