SiolNET. Trendi Glasba
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Bil je avtor številnih uspešnic

Umrl legendarni član skupine Faraoni

10

termometer

Enzo Hrovatin |  | Foto: Mediaspeed
Foto: Mediaspeed

Umrl je legendarni član skupine Faraoni Enzo Hrovatin, poročajo Primorske novice. Star je bil 61 let.

Bil je avtor in izvajalec številnih zimzelenih glasbenih uspešnic, med drugim skladb Solinar, Ti znaš, Mi ljudje smo kot morje, Peškador, Kar je res, je res in Sem takšen (ker sem živ) ter številnih drugih. Ustvarjal je tudi kot solist, v zadnjih letih pa je njegovo življenje zaznamovala bolezen, zaradi katere je zavil tudi v druge umetniške vode, predvsem v slikarstvo.

Njegove pesmi so na festivalu Melodije morja in sonca prejele številne nagrade.

Skupini Faraoni se je pridružil leta 1983 in v njej deloval v obdobju njenih največjih uspehov.

Na Melodijah morja in sonca so slavili kar trikrat, prvič leta 1992 s skladbo E tristemente, nato pa še z Mi ljudje smo kot morje in Kar je res, je res. Leta 1997 so prejeli zlatega petelina za najboljšo pop skupino.

Hrovatin razlog, da so Faraoni začeli razmišljati o lastni glasbi

"Uspešnic je bilo veliko in ravno zasedba Ferdo Maraž, Enzo Hrovatin, Slavko Ivančič, Piero Pocecco in Nelfi Depangher jih je posnela največ," je ob 45. obletnici delovanja skupine Faraoni za STA povedal Depangher. Hrovatin je po njegovih besedah razlog, da so Faraoni začeli razmišljati o lastni glasbi.

Faraone je leta 1967 ustanovil Valter Soša, zasedba pa se je skozi čas precej spreminjala. Najbolj priljubljeni so bili v 80. letih prejšnjega stoletja, ko so si kot spremljevalni bend delili odre z največjimi zvezdami tedanje jugoslovanske estrade. Leta 2007 je skupina neuradno prenehala z delovanjem, a so se po besedah Depangherja z veseljem odzvali na povabilo organizatorjev dogodka ob 45. obletnici njihovega delovanja, ki se je leta 2013 odvil v portoroškem avditoriju.

Od Enza se na družbenih omrežjih poslavljajo njegovi prijatelji

"Poslovil se je Enzo Hrovatin. Član legendarne skupine Faraoni in avtor skladb nam je v trajen spomin zapustil številne uspešnice, kot so E tristemente, Solinar, Ne bom pozabil na stare čase, Ti znaš, Tu je moj dom ... Iskreno sožalje svojcem," so zapisali v Avditoriju Portorož.

Na družbenem omrežju se je od njega poslovil tudi njegov prijatelj, znani glasbenik in producent Martin Štibernik.

"Dragi prijatelj Enzo! Hvala ti, hvala ti za vse. Rad te imam kot brata. Nalezljiv je bil tvoj smeh in nepozabna so bila naša druženja. Veliko smo si dali in hvaležen sem za vsako minuto, ki smo jo preživeli skupaj. Rad bi te še enkrat poljubil in objel, pa žal ne bo šlo. Ti pa zato želim, da rajaš, poješ in se veseliš v božjem naročju. Dragi naš solinar, se vidimo tam nekje za mavrico," je zapisal Štibernik.

"Danes se je za vedno poslovil Enzo Hrovatin, legendarni član Faraonov, avtor številnih uspešnic in glasbenih hitov. Bil je velik umetnik, v njem je prebivala velika umetniška duša, tako glasbena kot slikarska. Enzo, prijatelj moj, počivaj v miru, pogrešal te bom," je glasbenemu kolegu v spomin zapisal eden najboljših slovenskih kitaristov in član Big Banda RTV Slovenija Primož Grašič.

Nedavno je v oddaji V petek zvečer Slavko Ivančić skupaj s skupino Nemir izvedel eno izmed najlepših slovenskih balad Solinar. Zimzeleno pesem legendarnih Faraonov sta ustvarila Silva Bajc, ki je napisala besedilo in Enzo Hrovatin, ki je ustvaril glasbo.

Joco Žnidaršič convert Novice Umrl je Joco Žnidaršič, legendarni Delov fotograf #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin