SiolNET. Trendi Glasba
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Stradivarijeva viola na dražbi za dobrih 32 milijonov evrov (foto)

1

termometer

 | Foto:
Redka Stradivarijeva viola, ki velja za eno najboljših godalnih glasbil na svetu, bi lahko postala najdražje glasbilo, kar so jih kdajkoli prodali na dražbi.

Dražbena hiša Sotheby's do 26. junija zbira ponudbe za glasbilo, ki ima izklicno ceno 45 milijonov dolarjev (32,6 milijona evrov).

Viola stara skoraj 300 let Skoraj 300 let staro glasbilo, ki ga je izdelal slavni italijanski goslar Antonio Stradivari, je ena od desetih viol tega mojstra, ki še obstajajo. Strokovnjak za glasbila Tim Ingles iz dražbene hiše Ingles & Hayday, specializirane za glasbila, ki v tem primeru sodeluje s hišo Sotheby's, je dražbo dragocene viole označil za dogodek, ki se zgodi le enkrat v življenju.

Le peščica Stradivarijevih viol Stradivari je bil po njegovih besedah največji mojster violin vseh časov, viol pa je izdelal le peščico. Prav zaradi izjemne redkosti je izklicna cena tako visoka. Najvišjo ponudbo bosta dražbeni hiši razkrili 26. junija.

Glasbilo, znano kot Macdonaldova viola – ime se nanaša na enega prvih lastnikov, barona Macdonalda, ki jo je kupil okrog leta 1820 –, je po navedbah dražiteljev v odličnem stanju in nikoli ni bilo restavrirano.

Izkupiček namenjen žrtvam cunamija na Japonskem Izkupiček od dražbe bo namenjen žrtvam potresa in cunamija, ki sta leta 2011 opustošila Japonsko.

Trenutni rekord med glasbili, prodanimi na dražbi, znaša 15,9 milijona dolarjev (11,4 milijona evrov). Za ta znesek so junija 2011 prodali stradivarko iz leta 1721 z imenom Lady Blunt.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin