Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 5. 2013,
8.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Evrovizija finale

Petek, 17. 5. 2013, 8.09

8 let

Slovenske evrovizijske uvrstitve v finale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska predstavnica Hannah se letos ni uvrstila v finale izbora pesmi Evrovizije, skozi leta pa smo na evrovizijski oder poslali kar nekaj uspešnih skladb. Poglejmo, katere so prišle v finale.

Slovenija je na pesmi Evrovizije prvič nastopila leta 1993 in od takrat nastopa vsako leta, izjemi sta bili le leti 1994 in 2000. Še v času Jugoslavije so Slovenijo zastopali Berta Ambrož leta 1966 (Brez besed, 7. mesto), Lado Leskovar leta 1967 (Vse rože sveta, 8. mesto), Eva Sršen leta 1970 (Pridi, dala ti bom cvet, 11. mesto) ter Pepel in kri leta 1975 (Dan ljubezni, 13. mesto).

Slovenija do zdaj še ni zmagala, najboljši uvrstitvi pa sta bili 7. mesto Darje Švajger s pesmijo Prisluhni mi leta 1995 in pesem Nuše Derenda Energy leta 2001, ki je prav tako zasedla 7. mesto. Število sodelujočih držav se iz leta v leto veča, od leta 2004 pa poznamo tudi polfinalne večere izbora evrovizijske popevke.

Devetnajsti poskus za Slovenijo Slovenija je na tekmovanju do zdaj sodelovala devetnajstkrat, enajstkrat pa je nastopila tudi v finalu. V zadnjih desetih letih, odkar morajo tekmovalne skladbe še čez polfinalni izbor, smo se v finale prebili dvakrat, in sicer z Alenko Gotar (Cvet z juga) in Majo Keuc (No One). Finalnega večera tekmovanja se tako niso udeležile pesmi Stay Forever (Platin), Stop (Omar Naber), Mr. Nobody (Anžej Dežan), Vrag naj vzame (Rebeka Dremelj), Love Symphony (Quartissimo in Martina Majerle), Narodnozabavni rock (Ansambel Roka Žlindre in Kalamari) in Verjamem (Eva Boto), finale pa je ušlo tudi letošnji predstavnici Hannah Mancini s pesmijo Straight into love.

In kdo je bil od leta 1993 dovolj prepričljiv za finale?

1XBand – Tih deževen dan (1993)

Prva pesem, s katero se je Slovenija kot samostojna država predstavila na Evroviziji, se na Irskem ni odrezala najbolje. Pristala je na 22. mestu med 25 tekmovalkami. Kljub temu je danes med Slovenci še vedno precej priljubljena.

Darja Švajger – Prisluhni mi (1995)

Darja Švajger je Slovenijo na Evroviziji zastopala kar dvakrat, leta 1995 v Dublinu in leta 1999 v Jeruzalemu. Obakrat je odpela balado in dosegla solidno število točk, njena uvrstitev na sedmo mesto s skladbo Prisluhni mi, ki je zbrala 84 točk, pa je najboljši izkupiček slovenske pesmi na tem tekmovanju. Darjo je takrat še spremljal orkester, pela pa je v slovenščini.

Regina – Dan najlepših sanj (1996)

V Oslu nas je takrat noseča Regina predstavljala s pesmijo Dan najlepših sanj. Slovenija se je uvrstila na nehvaležno 21. mesto med 23 tekmovalnimi skladbami.

Tanja Ribič – Zbudi se (1997)

Igralka Tanja Ribič je leta 1997 s skladbo Zbudi se v Dublinu s 60 točkami dosegla deseto mesto med 25 nastopajočimi državami. Glasbo za pesem je sicer napisal Saša Lošić, besedilo (v slovenščini!) pa Zoran Predin.

Vili Resnik – Naj bogovi slišijo (1998)

Takrat še dolgolasi Vili Resnik je s skladbo Matjaža in Urše Vlašič zbral 17 točk in pristal na 18. mestu med 25 tekmovalkami.

Darja Švajger – For a Thousand Years (1999)

Tudi Darjin drugi nastop na Evroviziji je dosegel lepo uvrstitev. V Jeruzalemu se je med 23 državami uvrstila na enajsto mesto. Pesem, katere naslov v slovenščini se glasi Čez tisoč let, je bila sicer prva, ki smo jo na evrovizijskem tekmovanju zapeli v angleščini.

Nuša Derenda – Energy (2001)

Skladba Ne, ni res je v angleškem prevodu postala Energy, Nuša Derenda pa je Slovenijo v Köbenhavnu pripeljala na sedmo mesto!

Sestre – Samo ljubezen (2002)

Pesem, ki jo danes pozna vsak Slovenec, je leta 2002 dvignila kar nekaj prahu. V Talinu v Estoniji je trio v ženske preoblečenih moških dosegel trinajsto mesto med 24 državami. Avtor skladbe je Magnifico, besedilo pa je napisala njegova žena Barbara Pešut.

Karmen Stavec – Nanana (2003)

Karmen Stavec je na slovenski prireditvi za izbor pesmi za evrovizijsko tekmovanje (EMA) nastopila kar štirikrat. Enkrat jo je prehitela Nuša Derenda, drugič Sestre, v četrto pa se je le podala na evrovizijski oder in je zasedla 23. mesto.

Alenka Gotar – Cvet z juga (2007)

Alenka Gotar je z opernim glasom odpela pesem Andreja Babića, ki nam je prvič po uvedbi polfinalnih večerov prinesla uvrstitev v finale. V Helsinkih je osvojila 15. mesto.

Maja Keuc – No One (2011)

Odkar je od leta 2004 za udeležbo v finalnem večeru Evrovizije treba prepričati že v polfinalu, nam je to uspelo le dvakrat. Maja Keuc se je s tretjim mestom v polfinalu tekmovanja v Düsseldorfu uvrstila tudi v finale, tam pa je s skladbo Vanilija, v angleški različici No One, pristala na trinajstem mestu.

Ne spreglejte