Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 1. 2014,
14.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

petje

Četrtek, 9. 1. 2014, 14.01

8 let

Kmalu tabletka za absolutni posluh?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Rešitev za številne tekmovalce v resničnostnih šovih, tiste, ki vedno uničijo karaoke, in tudi nekatere profesionalne glasbenike bo morda kmalu na voljo v obliki tablet.

Natrijev valproat naj bi namreč po ugotovitvah raziskovalcev ljudem lahko pomagal pri učenju absolutnega posluha, saj naj bi z vplivanjem na nevroplastičnost možganov pospeševal učenje tudi pri odraslih.

Absolutni posluh je redka sposobnost posameznika, da prepozna ali zapoje/zaigra glasbeni ton brez referenčne točke. Strokovnjaki sicer menijo, da je absolutni posluh gensko določen talent, ki ga je treba negovati z glasbenim izobraževanjem in vajo v otroštvu, saj se sicer ne razvije. Otroci imajo namreč večjo nevroplastičnost možganov, zaradi česar se lažje učijo jezikov in igranja glasbil.

A zadnja raziskava na tem področju, ki je bila objavljena v reviji Frontiers in Systems Neuroscience, kaže na to, da lahko možgani večjo nevroplastičnost dosežejo tudi v odraslih letih, in sicer s pomočjo natrijevega valproata. Ta je sicer prisoten v številnih zdravilih za lajšanje migrene, epileptičnih napadov in motenj v počutju, tudi za zdravljenje bipolarne motnje.

Raziskovalci so tako na 23 moških prostovoljcih, starih od 18 do 27 let, želeli preveriti, ali natrijev valproat res učinkuje na plastičnost možganov. Noben od njih ni imel predhodne glasbene izobrazbe, vsi pa so dva tedna jemali ali valproat ali placebo. Vsi so se med raziskavo udeležili predavanj o osnovah posluha in drugih glasbenih konceptov.

Po dveh tednih so tisti, ki so jemali natrijev valproat, bistveno bolje identificirali tone kot tisti, ki so jemali placebo. Soavtor študije Takao K. Hensch, profesor molekularne biologije na Harvardu, je bil ob rezultatih presenečen, saj do zdaj še ni bilo znanih podatkov o tem, da bi odrasla oseba lahko pridobila absolutni posluh, poroča NPR.

Znanstveniki si zato obetajo, da bodo s to učinkovino lahko odraslim pomagali pri učenju veščin, ki se jih v odraslosti težje učimo, pri tem pa opozarjajo, da se plastičnost možganov z leti verjetno zmanjša z razlogom, zato bi bilo njeno brezskrbno povečevanje neetično in neodgovorno.

Ne spreglejte