SiolNET. Trendi Glasba
1,74

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Je z grammyjem nagrajena uspešnica res plagiat? #video

1,74

termometer

Ed Sheeran
Na Eda večkrat letijo obtožbe, da kopira pesmi. Foto: Getty Images

Potem ko so svojci Marvina Gaya na sodišču premagali Pharrella Williamsa in Robina Thicka zaradi pesmi Blurred Lines, se hočejo soočiti še z Edom Sheeranom.

Ed Sheeran je leta 2014 izdal pesem Thinking Out Loud, ki naj bi (pre)močno spominjala na hit Marvina Gaya Let’s Get It On iz leta 1973, zato ga zdaj tožijo za kar 100 milijonov ameriških dolarjev (približno 88 milijonov evrov).

Na sodišču se bo moral zagovarjati septembra letos, obtožnica, izdana junija lani, pa ga obtožuje, da ima njegova z grammyjem nagrajena pesem "enako melodijo, ritem, bobne, bas in tempo" kot Marvinova.

Podobnosti obeh pesmi lahko slišite v tem videu, natančneje pri 0.30:

Da je morda res nekaj na tem, da je Ed navdih dobil pri Marvinu, lahko preverite tudi tako, da besedilo pesmi Thinking Out Loud zapojete na glasbo Let’s Get It On ali obratno. Slišati bo kot enaka pesem.

Senida Hajdarpašić Trendi Senidah: Če te v Srbiji prepoznajo, bodo tekli za tabo #intervju #video

Eda že večkrat obtožili kopiranja

Očitki, da je skopiral pesem, na Eda ne letijo prvič. Tako je bilo tudi s pesmijo Shape of You, ki naj bi bila preveč podobna hitu skupine TLC No Scrubs, pri čemer so sklenili dogovor, da k piscem Edove skladbe dodajo Kandi Burruss in Tameko Cottle, avtorici pesmi No Scrubs.

Hit Photograph pa je Eda stal kar 20 milijonov dolarjev (približno 17,6 milijona evrov). Za ta znesek se je pogodil s pevcem Mattom Cardlom, ker naj bi bila skladba plagiat Mattove Amazing.

Marvin Gaye je posnel veliko hitov, ki druge avtorje navdihujejo še danes. Marvin Gaye je posnel veliko hitov, ki druge avtorje navdihujejo še danes. Foto: Getty Images

A Marvina ni skopiral samo Ed

Kot kaže, legendarni Marvin Gaye res navdihuje številne glasbenike, nekatere celo preveč. Konec lanskega leta so namreč njegovi svojci na sodišču premagali Pharrella Williamsa in Robina Thicka, ker je njun hit Blurred Lines premočno spominjal na Marvinovo Got to Give It Up.

Glasbenika morata Marvinovi družini plačati nekaj manj kot pet milijonov dolarjev (približno 4,3 milijona evrov), Gayevi pa bodo prejemali tudi 50 odstotkov tantiem za vsako predvajanje pesmi Blurred Lines.

Blurred Lines Trendi Zvezdnika bosta mastno plačala, ker njun hit preveč spominja na drugo pesem

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin