Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 1. 2014,
7.22

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

nagrada režiser film

Sreda, 8. 1. 2014, 7.22

6 let, 7 mesecev

Znani nominiranci režiserskega ceha

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kdo se bo letos potegoval za oskarja za najboljšo režijo? Zdaj, ko je svojih pet nominirancev razglasil Ameriški ceh režiserjev (DGA, Directors Guild of America), se nam že bolj svita.

Nominirani so: Steve McQueen za režijo filma Dvanajst let suženj (12 Years a Slave), Alfonso Cuaron za Gravitacijo (Gravity), David O. Russell za Ameriške prevare (American Hustle), Martin Scorsese za režijo malce kontroverznega filma Volk z Wall Streeta (The Wolf of Wall Street) in Paul Greengrass za Kapitana Philipsa (Captain Philips).

Trije, McQueen, Cuaron in Greengrass, so za to nagrado nominirani prvič. Russell je nominiran drugič. Leta 2010 ga je DGA nominiral za film Bojevnik (The Fighter).

Gospod Scorsese pa je že pravi veteran, saj je prejel že enajsto nominacijo. Nekajkrat je tudi že slavil. Za najboljšega režiserja celovečernega filma so ga razglasili leta 2006 za film Dvojna igra (Departed), štiri leta pozneje pa je slavil v kategoriji najboljši režiser televizijske drame za TV-serijo Imperij pregrehe (Boardwalk Empire). Leta 2003 mu je DGA namenil nagrado za življenjsko delo. Za najboljšega režiserja celovečernega filma je bil nominiran še leta 1976 za Taksista (Taxi Driver), leta 1980 za film Podivjani bik (Raging Bull), leta 1990 za Dobre fante (Goodfellas), leta 1993 za Dobo nedolžnosti (The Age of Innocence), leta 2002 za Tolpe New Yorka (Gangs of New York), dve leti pozneje za Aviatorja (The Aviator) in leta 2011 za Huga (tega leta je bil nominiran tudi v kategoriji najboljši režiser dokumentarnega filma za George Harrison: Living in the Material World).

Če se ozremo v preteklost, so režiserji, ki jih nominira ta ceh, na zelo dobri poti do nominacij za oskarja. Lani se je sicer ta tradicija izkazala za nekoliko napačno, saj sta le dva izmed petih nominirancev za nagrado DGA prejela tudi nominacijo za oskarja. Zmagovalec Ben Affleck za oskarja v kategoriji najboljša režija sploh ni bil nominiran. Je pa na Oskarjih slavil njegov film Misija Argo (Argo), ki so ga razglasili za najboljši film, oskar za režijo pa je šel v roke Anga Leeja za Pijevo življenje (Life of Pi).

Presenetljivo je ceh tokrat (spet) spregledal brata Coen, Joela in Ethana, za njuno mojstrovino Llewyn Davis (Inside Llewyn Davis). Prav tako tudi Spika Jonza, režiserja privlačne romantične drame Ona (Her).

Zmagovalca 66. podelitve nagrad DGA bodo razglasili v soboto, 25. januarja, na slovesnosti v hotelu Hyatt Regency Century Plaza v Los Angelesu.

Ne spreglejte