Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Četrtek,
20. 8. 2015,
8.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sarajevo Film Festival Zlatan Čordić Zlatko

Četrtek, 20. 8. 2015, 8.15

8 let

"Zlatko mi je dal kar velike čevlje, v katere sem moral stopiti"

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V sarajevskem mestnem kinu je bila včeraj svetovna premiera slovenskega filma Utrip ljubezni. Mladinski film prepriča in nasmeji tudi starejše.

Idejo za mladinski film Utrip ljubezni, zabavno ljubezensko zgodbo med raperjem in violinistko, je režiser Boris Petković dobil že med snemanjem dokumentarca V letu hip hopa. V igranem filmu si je zadal obdelati temo kriza mladih v družbi in nestrpnost na eni strani, na drugi pa vprašanje tolerance, svobode in ustvarjalnosti skozi perspektivo glasbe. Kot sam pravi, je hip hop edina glasbena oblika v sodobnosti pri nas, ki "brez dlake na jeziku spregovori o družbenih problemih".

Zato ne preseneča, da je glavni lik prav raper Bruno, ki ga igra član MGL Jernej Gašperin. Ob njegov bok je postavil raperja Zlatana Čordića - Zlatka, v filmu Zokija, ki je v sodelovanju z režiserjem za film prispeval tudi glasbena besedila. "Zlatko me je postavil v velike čevlje," o glasbenem izzivu v filmu pove Gašperin. Mlado violinistko je prepričljivo upodobila mlada hrvaška igralka Judita Franković.

Prava pot je ljubezen "Gre za film o mladih Slovencih, ki so bili vzgojeni v duhu, da bodo imeli velike kariere, na žalost pa so odrasli v času, ko jim grozi, da ne bodo dobili niti služb. Ponujam pozitivno noto, in sicer če imaš duha in si kreativen, boš našel svojo pot in potrditev. To je pomembno za mladega človeka," poudarja režiser Boris Petković. In kar še sporoča s filmom: prava pot je ljubezen.

Iz filma v življenje Zlatko pravi, da je to zanj pomenil nov korak v ustvarjalnosti. "Vesel sem, da se je Boris spomnil name. To je bil zame prvi korak, da sem nehal delati v urarni. Ugotovil sem, kaj si želim početi v življenju. Upal sem si narediti korak naprej." Tako je prepletel življenje in fikcijo, s tem pa uresničil enega od sporočil filma.

Kaj zadnje čase počne Ali En? V Utripu ljubezni se pojavijo še drugi glasbeniki, Gušti na primer. In če ste se morda spraševali, kaj je v zadnjem času delal Ali En … Tudi on sodeluje v eni izmed scen, a ne kot glasbenik. V filmu igrajo še Saša Pavček, Jožica Avbelj, Franci Kek in drugi. Direktor fotografije je Marko Brdar.

Utrip ljubezni bo od oktobra na ogled v Ljubljani Mladinski film Utrip ljubezni, za katerega Petković pravi, da je slovenski, zaradi glavne igralke tudi hrvaški, nekoliko pa tudi bosanski, saj je sam odraščal v Zenici in se tam tudi prvič zaljubil, je tako uspešno prestal prvi test pred sarajevskim festivalskim občinstvom, in ne samo mladim. V Ljubljani bo na ogled oktobra.

Ne spreglejte