Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 8. 2014,
12.12

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

emmy Igra prestolov Kriva pota

Ponedeljek, 25. 8. 2014, 12.12

5 let, 5 mesecev

V zlati dobi televizije so emmyji novi oskarji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nocoj bodo v Los Angelesu podelili nagrade za najboljše televizijske dosežke v zadnjem letu, njihova prestižnost pa se vedno bolj lahko kosa s prestižnostjo oskarjev.

Obdobje, ki ga številni opisujejo kot zlata doba televizije, zaznamuje vedno bogatejša ponudba televizijskih serij in drugih oddaj, s počasnim zatonom kina pa emmyji postajajo vedno bolj prestižne nagrade. Lani so kabelske televizije v ZDA predvajale 144 izvirnih serij, kar je kar 29 več kot povprečje desetletje prej, poroča Hollywood Reporter.

Ne samo, da televizijske postaje snemajo vedno več serij, zanje namenjajo tudi vedno več denarja, kar se pozna tudi pri zasedbah. Če je nekoč veljalo, da je televizija "odpad" za odslužene igralce in igralke ter režiserje, je danes nastopiti v seriji že skoraj prestiž. Kdo bi si pred leti mislil, da bo Kevin Spacey zvezda politične serije, ki so jo premierno predvajali na spletu, Matthew McConaughey pa v istem letu nominiran tako za oskarja kot za emmyja?

Vzpon videa na zahtevo in konec klasične televizije? Poleg klasičnih televizijskih postaj medijsko pokrajino spreminjajo tudi novi ponudniki. Televizijska mreža HBO, ki nima oglaševalcev, zaračunava pa naročnino, si lahko privošči precej bolj nazorne prizore in serije, saj ni pod pritiskom oglaševalskega denarja, ki bi diktiral ali omejeval vsebino. HBO ima tako letos kar 36 nominacij v najpomembnejših kategorijah, kar je skoraj dvakrat toliko kot postaja FX, ki je z 19 nominacijami na drugem mestu.

Na tretjem mestu z 11 nominacijami je Netflix, spletna storitev, ki z izvirnimi serijami, kot sta Hiša iz kart s Kevinom Spaceyjem, in Orange is the New Black, resno ogroža vodilno mesto klasičnih televizijskih postaj. Netflix je po številu nominacij prehitel celo Fox, postajo z dolgo tradicijo in številnimi nagradami. Prednost Netflixa in HBO je tudi v tem, da gledalcem omogočata gledanje serij, kadar si želijo, Netflix pa z objavljanjem celotne sezone na isti dan predstavlja pravi posladek za maratonske gledalce, ki se lahko čez celotno serijo prebijejo v enem dnevu. Kriva pota, Fargo ali Igra prestolov? Največ nominacij sta si letos prislužili seriji Fargo in Igra prestolov. Zadnja je tako priljubljena, da je ob premieri nove sezone sesula HBO-jev strežnik. Največ nominacij v pomembnejših kategorijah je prejel HBO-jev film The Normal Heart o epidemiji aidsa v New Yorku v 80. letih, svojo zadnjo bero nagrad pa bo letos pobrala tudi serija Kriva pota, ki se je letos tudi končala.

Nominacije še vedno prejema zabavna oddaja Saturday Night Live, ki si je v svoji dolgi karieri nabrala že 185 nominacij, letos pa skupno 14, za komedijantski prestol pa se bodo bojevale še Orange Is the New Black, Sodobna družina in Veliki pokovci, ki so si pred kratkim izborili prelomnih milijon dolarjev honorarja na sezono. Podelitev nagrad bo letos povezoval Seth Meyers, dolgoletni glavni pisec oddaje Saturday Night Live, od letos pa voditelj svoje lastne večerne oddaje.

Ne spreglejte