Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 9. 2015,
17.10

Osveženo pred

19 ur, 7 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Sonja Prosenc

Natisni članek

Sreda, 9. 9. 2015, 17.10

19 ur, 7 minut

Slovenci za tujejezičnega oskarja predlagamo film Drevo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Slovenski kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja 2016 je film Drevo režiserke Sonje Prosenc.

Celovečerni prvenec režiserke Sonje Prosenc, ki je svetovno premiero doživel na filmskem festivalu v Karlovyih Varyih, pripoveduje zgodbo o ujetosti in pričakovanju neizbežnega. Film je gostoval na več kot dvajsetih mednarodnih festivalih in bil večkrat nagrajen.

Zgodba filma sledi materi in dvema otrokoma, Aleku in Veliju, ki so zaradi grožnje krvnega maščevanja varni le za zidovi svoje hiše oziroma dvorišča. A tudi to ne more otrokom preprečiti sanjanja in želje po svobodi.

V glavnih vlogah filma Drevo nastopajo Jernej Kogovšek, Lukas Matija Rosas Uršič in Katarina Stegnar. Fanta so izbrali na avdicijah, Stegnarjevo pa je režiserka imela v mislih že med pisanjem scenarija.

Producenti so sicer do izteka roka prijavili tri celovečerne filme: poleg filma Drevo še film Šuplije priče: Zdej te je, a zdej te ni režiserja Samirja Bajrića in film Vloga za Emo režiserja Alena Pavšarja.

Strokovno žirijo, ki je izbrala film Drevo, so sestavljali producentka Ida Weiss (predsednica), režiserja Miha Hočevar in Marko Šantić, producent Matija Šturm, kostumografinja Vesna Černelič, kolorist Teo Rižnar in novinarka Špela Kožar.

Ne spreglejte