Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 3. 2014,
9.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Cankarjev dom

Nedelja, 30. 3. 2014, 9.11

8 let

Rufus Wainwright z Liso Minelli na ljubljanskem odru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Rufus Wainwright, eden najbolj inovativnih talentov moderne glasbe, je tudi na slovenskem odru odlično kombiniral osebnoizpovedne pesmi z zabavo.

40-letni kantavtor, eden največjih vokalistov, tekstopiscev in performerjev svoje generacije, ki je do danes izdal sedem odmevnih studijskih albumov in dva "live" albuma, se je na odru Cankarjevega doma predstavil z zadnjim albumom Vibrate: The Best of Rufus Wainwright. Torej s svojimi največjimi uspešnicami.

Uvod v glasbeni večer je bil namenjen Rufusovi sestri Lucy Wainwright Roche, ki je s pesmijo in predvsem zabavnimi besedami dobila občinstvo, v dokaj prazni Gallusovi dvorani, na svojo stran. "Ljubljano si bom zapomnila po odličnem sladoledu in lepo vzgojenih psih. Potrudite se, da boste refren naslednje pesmi glasno in dobro zapeli, da se vas bom spominjala tudi po dobri glasbi," je hudomušno s priredbo Springsteenove pesmi Hungry Hearts končala svoj del.

Bolečina v vsaki noti Nato je po odmoru na oder stopil njen starejši brat RufusWainwright, ki slovi po koncertnih nastopih, tako sam kot s spremljevalno skupino, nastopil je na številnih svetovnih odrih, od festivalskega v Glastonburyju do klasičnega v Carnegie Hall. Slovenskemu občinstvu se je predstavil v solistični različici s klavirjem in kitaro. Njegov glas je prava glasbena poslastica.

Njegove pesmi so intenzivne in dramatične. V pesmi Dinner at eight opisuje prepir s svojim očetom, Cigarettes and chocolate milk svojo odvisnost od omamnih substanc, v I don't know what it is pa "ekstremno temno fazo v mojem življenju". Bolečina odmeva v vsaki noti, ki jo potegne s svojim, na trenutke kar malce srhljivim glasom.

A Wainwright zna dozirati pravo mero drame kot tudi humorja. Zato je vmes vnesel tudi malce šova z Lizo Minelli. Napovedal jo je z velikim pompom, a prišla seveda ni prava Liza, ampak njegova sestra Lucy s črno lasuljo, tipično za pravo Lizo Minelli. Skupaj s sestro sta nato zapela Me and Liza.

Rufus velja za ekscentrika, ki ne skriva ničesar pred javnostjo. Tudi svoje spolne usmerjenosti ne. Tako je bila ena izmed pesmi posvečena vsem dobrim gejem. "Koliko lepih moških je v Ljubljani.

Med sprehodom po mestu sem opazil lepega moškega. Krasnega. A ko sem ga bolje pogledal, je bil nekako podoben Franzu Lizstu," je znal razposajeno koketirati z občinstvom, zato so mu ploskali tako močno, da je moral še dvakrat na oder in da so končno slišali slavno, njegovo priredbo pesmi Hallelujah še bolj slavnega Leonarda Cohena, ki je med drugem tudi dedek Rufusovi hčerki Vivi. Čeprav je Rufus poročen z Jornom Weisbrodtom, ima skupaj s svojo prijateljico iz otroštva Lorco Cohen hčerko Vivo.

Ne spreglejte