Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 1. 2014,
11.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

knjige filmi

Ponedeljek, 6. 1. 2014, 11.09

8 let

Pregled filmskih priredb knjižnih del za leto 2014

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vse od začetkov filmske industrije, torej dvajsetih let prejšnjega stoletja, so filmarji svoj navdih iskali pri številnih avtorjih pisane besede. Nič drugače ni danes.

Zdi se, da ne mine mesec, ko ne bi poročali o kakšni novi priredbi knjižnega dela za veliko platno. In letos bo kar nekaj filmov, ki jim je bil podlaga kakšen knjižni "bestseller". Spodaj smo zbrali večino teh.

Gone Girl V priredbi knjižne uspešnice iz leta 2012 bo Ben Affleck glavni osumljenec za izginotje žene (Rosamund Pike) na njuno peto obletnico poroke.

Režija: David Fincher Avtorica dela: Gillian Flynn Premiera: 3. oktober

A Most Wanted Man Philip Seymour Hoffman igra glavno vlogo v vohunskem trilerju, posnetem po resnični zgodbi turškega državljana, ki so ga aretirali leta 2001 in ga zasliševali v Guantanamo Bayu na Kubi.

Režija: Anton Corbijn Avtor dela: John le Carre Premiera: 14. januar

The Monuments Men George Clooney režira in nastopa v filmu o vodu, ki ga sestavljajo direktorji muzejev, kuratorji in umetnostni zgodovinarji, ki se med drugo svetovno vojno odločijo rešiti ukradena umetniška dela iz rok Nacistov.

Režija: George Clooney Avtor dela: Robert M. Edsel Premiera: 7. februar

The Giver "Prejemnik spominov" je najstnik, ki ga mora Dajalec – The Giver (Jeff Bridges) naučiti uporabljati njegove sposobnosti. Meryl Streep je starešina, ki vlada z železno pestjo.

Režija: Phillip Noyce Avtorica dela: Lois Lowry Premiera: 15. avgust

Sin City: A Dame to Kill For Miller in Rodriguez sta posnela nadaljevanje Mesta greha, uspešnice izpred nekaj let. Gre za stilizirano različico Millerjeve grafične novele. Stacy Keach upodablja nemškega mafijca, Joseph Gordon-Levitt je nastopaški kockar. Mickey Rourke je kot Marv ponovno videti grozljivo. Zabavno igralsko ekipo predstavljajo še Eva Green, Bruce Willis, Josh Brolin, Rosario Dawson, Jessica Alba and Jaime King.

Režija: Robert Rodriguez in Frank Miller Avtor dela: Frank Miller Premiera: 22. avgust

I, Frankenstein Le kdo si ne želi videti Aarona Eckharta v vlogi legendarne pošasti Frankensteina?

Režija: Stuart Beattie Avtor dela: Kevin Grevioux Premiera: 24. januar

Noah Visokoproračunski biblijski spektakel, kot si ga je s proračunom 125 milijonov dolarjev (91 milijonov evrov) zamislil Darren Aronofsky. Igrajo Russell Crowe, Anthony Hopkins, Jennifer Connelly, Logan Lerman in Emma Watson.

Režija: Darren Aronofsky Delo: Biblija Premiera: 28. marec

Divergent Nove Igre lakote? Divergent sledi zgodbi 16-letne mladenke Beatrice Prior – Tris v distopičnem Chicagu. Tris je pred najpomembnejšo odločitvijo v svojem življenju. Odločiti se mora, kateri od petih ločin želi pripadati. So to nesebični Asketi, med katerimi je odrasla in katerim pripada tudi njena družina, pogumni Herosi, vedoželjni Eruditi, odkritosrčni Veritisti ali ljubeči Agapejci? V razdeljeni družbi, kjer se mora posameznik prilagoditi in podrediti ločini, Tris ne najde svojega mesta.

Režija: Neil Burger Avtorica dela: Veronica Roth Premiera: 21. marec

The Maze Runner Še ena postapokaliptična poslastica za najstnike o mladeniču, ki se brez spomina znajde v druščini mladcev, ujetih v labirintu.

Režija: Wes Ball Avtor dela: James Dashner Premiera: 19. september

Vampire Academy Zgodba o dhampirju (pol človek pol vampir) z imenom Rose, ki mora zaščititi skupino miroljubnih smrtnih vampirjev, ki živijo med ljudmi. Le kaj v takšnem filmu počne Gabriel Byrne?

Režija: Mark Waters Avtorica dela: Richelle Mead Premiera: 14. februar

The Hundred-Foot Journey Steven Spielberg in Oprah Winfrey služita kot producenta drame o dveh konkurenčnih restavracijah v Franciji. Helen Mirren bo upodobila ekscentrično kuharsko mojstrico Madame Mallory, nagrajeno s tremi Michelinovimi zvezdicami.

Režija: Lasse Hallström Avtor dela: Richard C. Morais Premiera: 8. avgust

The Fault in Our Stars Ljubezenska zgodba med najstnikoma, eden boleha za rakom, drugemu so amputirali ud.

Režija: Josh Boone Avtor dela: John Green Premiera: 6. junij

Winter's Tale Colin Farrell upodablja lopova, ki se zaljubi v dedinjo. Potem ko vdre v njeno graščino in vidi, kako umre, ugotovi, da ima dedinja sposobnost reinkarnacije. Odloči se, da jo iz prihodnosti vrne nazaj v preteklost.

Režija: Akiva Goldsman Avtor dela: Mark Helprin Premiera: 14. februar

This Is Where I Leave You Pripoved o disfunkcionalni židovski družini, ki upošteva očetovo zadnjo željo, da med sabo razrešijo številne težave, ki jih pestijo. V eni od vlog se pojavi komičarka Tina Fey.

Režija: Shawn Levy Avtor dela: Jonathan Tropper Premiera: 12. september

Alexander and the Terrible, Horrible, No Good, Very Bad Day Disneyjeva priredba priljubljene knjige za otroke o grozljivem in zelo napačnem dnevu v življenju ene družine. Nastopajo Steve Carell, Jennifer Garner in Megan Mullally.

Režija: Miguel Arteta Avtorica dela: Judith Viorst Premiera: 10. oktober

The Hunger Games: Mockingjay – Part 1 Prvi od dveh filmov zadnje knjige v seriji Igre lakote bo z Jennifer Lawrence, ki igra Katniss Everdeen, poskušal končati vlado koruptivnega Kapitola.

Režija: Francis Lawrence Avtorica dela: Suzanne Collins Premiera: 21. november

In Secret Pariz v šestdesetih letih 19. stoletja je prizorišče obsesivne in strastne romance med nesrečno poročeno žensko in prijateljem njenega moža. Podlaga filmu je škandalozni roman Emila Zolaja Therese Raquin.

Režija: Charlie Stratton Avtor dela: Emile Zola Premiera: 21. februar

Labor Day Kate Winslet igra mati samohranilko, ki se zaljubi v pobeglega zapornika (Josh Brolin). Ko spozna njegovo resnično zgodbo, se njuna ljubezen še poglobi, a jo ogroža prihajajoča tragedija.

Režija: Jason Reitman Avtorica dela: Joyce Maynard Premiera: 31. januar

Lone Survivor Mark Wahlberg, Taylor Kitsch, Emile Hirsch, Ben Foster in Eric Bana nastopajo kot pripadniki elitnih Sealov ameriške mornarice, ki so imeli nalogo ujeti talibanskega voditelja Ahmada Shaha, a je misija neuspešna.

Režija: Peter Berg Avtorja dela: Marcus Luttrell in Patrick Robinson Premiera: 10. januar

The Hobbit: There and Back Again Zaključni del spektakularne trilogije, temelječe na eni, 200 strani dolgi knjigi pisca J. R. R. Tolkiena.

Režija: Peter Jackson Avtor dela: J. R. R. Tolkien Premiera: 17. december

Endless Love Zgodba o ljubezni dveh posameznikov iz različnih družin, ki je obsojena na propad zaradi drugačnih želja njunih staršev.

Režija: Shana Feste Avtor dela: Scott Spencer Premiera: 14. februar

How To Train Your Dragon 2 V nadaljevanju, ki se dogaja pet let po prvem delu, sledimo zdaj najstniškemu Vikingu Hiccapu, ki se s svojimi prijatelji in zmaji znajde v novi bitki med človeško raso in ogenj bruhajočimi bitji.

Režija: Dean DeBlois Avtorica dela: Cressida Cowell Premiera: 13. junij

Edge of Tomorrow Tom Cruise in Emily Blunt se bojujeta proti nezemeljski rasi, a ker se znajdeta v časovni zanki, se morata znova in znova dokazovati v boju z Nezemljani. Podlaga za film je kratka zgodba All You Need Is Kill Japonca Hiroshija Sakurazake.

Režija: Doug LIman Avtor dela: Hiroshi Sakurazaka Premiera: 6. junij

Unbroken Joel in Ethan Coen sta spisala scenarij za dramo o italijansko-ameriškem Olimpijcu Louisu Zamperiniju, ki je bil zapornik med drugo svetovno vojno. Režira Angelina Jolie.

Režija: Angelina Jolie Avtorica dela: Laura Hillenbrand Premiera: 25. december

Dracula Untold Luke Evans se bo v filmskem kolažu fantazije in zgodovine prelevil v Vlada Tepesa, brutalnega vojščaka, ki postane najbolj znan krvoses na svetu, Drakula.

Režija: Gary Shore Avtor dela: Bram Stoker Premiera: 17. oktober

Dark Places Druga letošnja filmska priredba dela avtorice Gillian Flynn. Charlize Theron, Nicholas Hoult in Chloë Grace Moretz nastopajo v filmu o ženski, ki mora podoživeti bolečo in nasilno preteklost, ko se skrivnostna združba odloči ponovno odpreti primer brutalnega umora njene celotne družine.

Režija: Gilles Paquet-Brenner Avtorica dela: Gillian Flynn Premiera: 5. september.

Ne spreglejte