Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 1. 2012,
14.39

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

oskarji

Sreda, 25. 1. 2012, 14.39

6 let, 7 mesecev

Oskarjevski filmi v slovenskih kinih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenski trg kot ponavadi pri filmih, nominiranih za oskarja, malce zaostaja. Kljub temu smo si (in si tudi še bomo) lahko v domačih kinih ogledali kar nekaj nominirancev.

Med devetimi nominiranci za najboljši film smo si lahko na velikih platnih po Sloveniji do zdaj ogledali pet celovečercev. Romantična drama Polnoč v Parizu (Midnight in Paris) Woodyja Allena je bila pred rednim sporedom del programa 21. mednarodnega ljubljanskega filmskega festivala (zamudniki si ga lahko ogledate še 19. februarja v ljubljanskem Kinodvoru). Zmagovalec (Moneyball) je na spored prišel dokaj neopazno konec prejšnjega leta in se prav tako neopazno že poslovil. Na rednem sporedu so bile tudi Služkinje (The Help) in Drevo življenja (Tree of Life), Grivasti vojak (War Horse) pa je ravno doživel premiero. Na zlatih globusih nagrajene Potomce (The Descendants) bomo lahko pri nas videli 23. februarja, Ekstremno glasno in neverjetno blizu (Extremely Loud and Incredebly Close) Stephena Daldryja pričakujemo po podelitvi oskarjev, 22. marca, menda pa si lahko obetamo tudi Umetnika (The Artist), ki je nanizal deset nominacij.

Kje sta Železna lady in Marilyn? Med drugimi nominiranci se lahko 9. februarja veselimo tudi drame Albert Nobbs, v katerem Glenn Close, nominiranka za najboljšo žensko vlogo, igra žensko, ki si na Irskem v 19. stoletju kruh služi kot butler Albert. Tudi nominiranko Rooney Maro lahko v hollywoodski različici Dekleta z zmajskim tatujem še vedno vidimo v slovenskih kinih, nominiranko za najboljšo stransko vlogo Melisso McCarthy pa smo lahko v Dekliščini preverili že na začetku poletja. A o filmih, ki jih s stališča odličnega igralskega vložka najbolj pričakujemo (Železna lady, Tinker Tailor Soldier Spy, Moj teden z Marilyn itd.), še ni spodbudnih novic.

Prav te dni v kino prihajajo Marčevske ide (The Ides of March), ki so nominirane za najboljši prirejeni scenarij, nedavno je premiero doživel tudi Obuti maček (Puss in Boots), ki upa na zmago v kategoriji najboljšega celovečernega animiranega filma. Že spomladi smo si lahko ogledali prav tako nominirani animiranki Rango in Kung Fu Panda 2, Chico & Rita pa je navdušil na decembrskem festivalu Animateka.

Med nominiranci v bolj "tehničnih kategorijah" nam niso ušli niti zadnji del dogodivščin Harryja Potterja (Harry Potter in Svetinje smrti – 2. del), ki je nominiran za scenografijo, ličenje in posebne učinke, nova različica Jane Eyre, ki je pobrala nominacijo za kostumografijo, trenutno so na sporedu Muppetki, nominiranci za najboljšo izvirno pesem, Tintina in njegove pustolovščine, nominiranca za glasbo, pa smo lahko videli v dvoranah Planeta Tuš, medtem ko je v ljubljanskem Kinodvoru še vedno na sporedu. Transformerji: Temna stran meseca so prejeli nominacije za posebne učinke, mešanje in obdelavo zvoka, zaradi posebnih učinkov sta bila izpostavljena tudi filma Jeklena moč (Real Steel) in Vzpon planeta opic (Rise of the Planet of the Apes).

V tako imenovanih tehničnih kategorijah so tako možnosti slovenskih gledalcev, da so si ogledali kakšnega od potencialnih zmagovalcev, boljše, vsekakor pa upamo, da nas bodo distributerji pred podelitvijo oskarjev, ki bo 26. februarja v Los Angelesu, presenetili še s kakšnim težko pričakovanim naslovom …

Ne spreglejte