Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
5. 8. 2014,
13.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sarajevo Film Festival Sarajevski filmski festival

Torek, 5. 8. 2014, 13.00

8 let

Ob dvajseti obletnici bo Sarajevski filmski festival nekaj posebnega

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sarajevski filmski festival praznuje dvajset let. Zato bo letos še sploh nekaj posebnega, obljubljajo organizatorji. Gostil bo tudi tri oskarjevce.

Sarajevski filmski festival, ki letos praznuje 20. obletnico, velja za enega najpomembnejših filmskih dogodkov v regiji. Letošnjo izdajo bodo med drugim popestrili tudi trije oskarjevci. Režiser Michel Hazanavicius, ki je zlatega kipca prejel za film Umetnik, v Sarajevo prihaja s svojim novim filmom Iskanje. Bosansko-hercegovski režiser Danis Tanović, ki je dobil oskarja za film Nikogaršnja zemlja, je letošnji dobitnik častnega srca Sarajeva. Oskarjevka, igralka Melissa Leo pa bo spregovorila udeležencem srečanja Talenti Sarajeva ter se srečala z občinstvom po projekciji filma Bokser, v katerem je odigrala vlogo matere in dobila nagrado akademije.

Zvezdniško obarvana dvajseta obletnica festivala Tako kot vsako leto bo tudi 20. obletnica Sarajevskega filmskega festivala obarvana zvezdniško. Med gosti svetovnega formata bodo tako na primer Michael Leigh, Michael Winterbottom, pričakujejo pa tudi kitajskega mojstra gibljivih slik Yi'nan Dia, Belo Tarra, Pawela Pawlikowskega, Jasmilo Žbanić, Christia Puia, Vladimira Perišića, Aido Begić, Marca Recha, Angelo Shanelec in Isild Le Besco.

Med igralskimi zvezdami, ki se bodo sprehodile po rdeči preprogi, bodo poleg Mellise Leo še Gael Garcia Bernal, ki bo letos prejel nagrado častno srce Sarajeva, Bérénice Bejo(dobitnica nagrade za najboljšo igralko na Cannes Film Festivalu 2013), Ariane Labed (dobitnica nagrade za najboljšo igralko beneškega Film Festivala), Simon McBurney (igralec v filmu Čarovnija v mesečini režiserja Woodyja Allena, ki bo sklenil letošnji sarajevski festival).

Predsednik žirije je Béla Tarr Predsednik najpomembnejšega tekmovalnega programa festivala – celovečerni filmi je Béla Tarr. Ustvarjalec, ki velja za enega od najpomembnejših režiserjev današnjega časa in je ustanovitelj film.factory pri univerzi Sarajevo School of Science and Technology (SSST).

V vlogi predsednika žirije se vrača le leto po tem, ko je dobil največje priznanje sarajevskega festivala – častno srce Sarajeva.

Filmski svet ga vidi kot enega od najbolj izvirnih sodobnih avtorjev. Zabeležil je vpliv zgodovinskih sprememb na Madžarsko – od povojnih let cesarstva do sovjetske invazije ter od let pod komunizmom do sodobnih poskusov privatizacije. Njegovi filmi, navdihoval se je v italijanskem neorealizmu in francoskem novem valu in v katerih je raziskoval vprašanje odtujenosti in morale na provokativen način, imajo močan vpliv tudi na mlajšo generacijo filmskih avtorjev, kot sta Gus Van Sant in Jim Jarmusch.

Celovečerni in kratki filmi V osrednjem tekmovalnem programu 20. Sarajevo Film Festivala se bo zvrstilo devet filmov, dve gala projekciji in dva omnibusa zunaj konkurence. Program odpira film Mostovi Sarajeva, omnibus trinajstih kratkih filmov priznanih evropskih avtorjev: Aida Begić, Leonardo Di Costanza, Jean -Luc Godard, Kamen Kalev, Isild Le Besco, Sergei Loznitsa, Vincenzo Marra, Ursula Meier, Vladimir Perišić, Cristi Puiu, Marc Recha, Angela Schanelec in Teresa Villaverde. Med kratkimi filmi se bo za najboljšega potegovalo deset del mladih ustvarjalcev. Selekcijo pa so razdelili na dva dela. V enem so združeni filmi z linearno naracijo, v drugem pa so zbrani filmi z bolj odprto narativno formo in izpričujejo bolj eksperimentalen pristop.

Predstavili se bodo tudi slovenski filmski ustvarjalci Na jubilejnem festivalu se bo predstavilo tudi kar nekaj filmskih ustvarjalcev in filmskih stvaritev iz Slovenije.

V okviru programa SFF Guests Present bo prikazan dokumentarni film Projekt: Rak režiserja Damjana Kozoleta. Občinstvo programa Teen Arena bo lahko videlo film Mihe Hočevarja Gremo mi po svoje 2. Sekcija BH film bo gostila Vojnovićev Čefurji raus, v sekciji Predpremiere pa bo predvajan koprodukcijski film Barbari režiserja in scenarista Ivana Ikića, kjer se kot koproducent pojavlja slovenska produkcijska hiša Restart.

Med udeleženci letošnjega srečanja Talents Sarajevo bodo tudi mladi scenarist Miha Šubic ter igralca Doroteja Nadrah in Blaž Setnikar.

Ne spreglejte