Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 5. 2011,
11.56

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Lady Gaga škandal

Nedelja, 8. 5. 2011, 11.56

6 let, 7 mesecev

Katoliške cerkve videospot Lady Gaga ne gane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Čeprav so nekateri mnenja, da je videospot pop zvezdnice z naslovom Judas, ki pripoveduje sodobno različico Judeževe izdaje Jezusa, kontroverzen, cerkev meni drugače.

"Video je nekonsistenten, ne žaljiv." Bill Donahue, predsednik ameriške Katoliške lige, je povedal, da pevkino poigravanje s svetopisemsko ikonografijo v videospotu ni tako žaljivo oziroma kontroverzno ali škandalozno, kot bi javnost morda pričakovala: "Lady Gaga sicer vedno rada hodi po robu, a v resnici nikoli ne prestopi meje. Mora zato, ker je vse skupaj videti nekako neurejeno, konfuzno. S svetopisemsko verzijo zgodbe o tem, kako je Juda Iškarijot izdal Jezusa, nima skorajda nič skupnega, zato je gledalec prej zmeden, kot pa da bi bil užaljen ali celo narobe podučen."

Lady Gaga – Judas

Donahue se je sicer jezil, ko je sprva slišal, da pevka v svojem videu namerava nastopiti v vlogi svetopisemske osebe. Takrat je izrazil mnenje, da Lady Gaga posega po verskih simbolih izključno zaradi želje po večji publiciteti, saj očitno postaja vedno bolj "irrelevantna izvajalka".

Marija Magdalena, Jezus in Judež so v videu člani motoristične tolpe V zvezdničinem videospotu s pomenljivim naslovom Judas (Judež), pevka upodabljala sodobno različico Marije Magdalene, ki je v 21. stoletju očitno plesalka in natakarica v nočnem klubu, kjer se zbirajo motoristične tolpe, v kateri sta tudi Judež in Jezus (ki je v videu razpoznaven po tem, da ima na glavi poveznjeno trnovo krono).

Z izjemo uprizoritve "Judeževega poljuba" (s katerim je, po svetem pismu, Juda Iškarijot izdal Jezusovo identiteto oblastem in je kasneje postal vsesplošen simbol za zahrbtno izdajo), mučeniških pogledov Marije Magdalene in nekaj svetopisemskih simbolov je video pravzaprav brez prave zgodbe, zato se katoliška cerkev z njegovo domnevno "škandaloznostjo" sploh ne obremenjuje.

Ne spreglejte