Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 11. 2015,
15.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Vojna zvezd Dunaj razstava

Petek, 27. 11. 2015, 15.39

8 let

Izvirni kostumi iz Vojne zvezd prihajajo na Dunaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Božični Dunaj bo popestrila razstava Identitete Vojn zvezd, ki bo od 18. decembra na ogled v Muzeju uporabnih umetnosti. Prihaja več kot 200 izvirnih kostumov, rekvizitov, maket in umetnin.

Na Dunaj prihajajo Yoda, Chewbaca, Boba Fett, princesa Leia, "stormtrooperji" in Darth Vader – ali pa vsaj njihovi kostumi in rekviziti s snemanj. Razstava, ki bo od 18. decembra 2015 do 16. aprila 2016 na ogled v Muzeju uporabnih umetnosti, namreč temelji na izvirnih predmetih s snemanj.

"Za nas je izredno pomembno, da večina eksponatov ni dvojnikov. Kostume so igralci dejansko nosili, številne makete pa so bile uporabljene med snemanji,“ je povedala kuratorka Laela French, vodja arhiva Vojne zvezd v Združenih državah.

Na to temo je do zdaj pripravila že več kot 60 razstav, za katere pa mora vsakič izbrati med več kot 500 tisoč predmeti iz arhiva Muzeja pripovedne umetnosti Georgea Lucasa. V to razstavo je prvič vključila tudi dva lika iz novega filma Epizoda VII: Sila se prebuja, in sicer droida BB-8 in kostum "stormtrooperja" prvega reda.

Zbirka za dunajsko razstavo zajema vseh šest filmov in televizijsko serijo Vojna zvezd: Vojne klonov. Razstava pa ni samo pregled izvirnikov: "Ob sprehodu po prostorih vidimo kostume, rekvizite, filmske odlomke, hkrati pa se še nekaj naučimo, saj spoznamo znanstveno ozadje zgodb, dobimo vpogled v mitologijo in na koncu ugotovimo še, kateri lik bi sami igrali v vesolju Vojne zvezd."

Tako obiskovalci in obiskovalke ne raziskujejo le sveta Vojne zvezd, temveč s pomočjo spretno vpetih vprašanj, ki so jih sestavili strokovnjaki in strokovnjakinje s področij psihologije, nevropsihologije, biokemije in genetike, tudi svojo lastno identiteto.

Ne spreglejte