Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 10. 2017,
7.00

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Kino Šiška

Foto: Kino Šiška

Natisni članek

advertorial Kino Šiška Darko Rundek

Torek, 17. 10. 2017, 7.00

2 meseca, 2 tedna

Darko Rundek se vrača v Slovenijo

Vsebino omogoča Kino Šiška

Foto: Kino Šiška

Kino Šiška bo 26. 10. gostila enega največjih rockerjev te regije, hrvaškega pevca Darka Rundeka s projektom Apocalypso Now.

Darko Rundek | Foto:

Ob 20. obletnici solo prvenca in enega najbolj prelomnih rock albumov na Hrvaškem Apokalipso se bo eden najbolj cenjenih rock avtorjev Darko Rundek, vodja skupine Haustor, 26. oktobra ustavil tudi v Šiški.

Avdiovizualni dogodek Apocalypso Now

Darko Rundek, vodja izjemno vplivnega jugoslovanskega benda Haustor, bo s sedmerico izbranih glasbenikov nastopil z edinstvenim avdiovizualnim dogodkom Apocalypso Now.

Z njim na odru bodo saksofonistka Ana Kovačević in trobentač Igor Pavlica, mladi predstavniki nove zagrebške scene Rok Crnič (Porto Morto) na basu, Mira Manojlovič (Cul-de-Sac) na tolkalih in Janko Novoselić (TBF, Chui) na bobnih ter člana Cargo Tria – violinistko Isabel in multiinštrumentalist Dušan Vranić.

Nastop bodo podkrepili z izvirnimi projekcijami in svetlobnimi učinki.

Apocalypso Remastered

Haustor kot odskočna deska za Rundeka

Priljubljeni zagrebški glasbenik Darko Rundek je kariero začel leta 1979 v jugoslovanskem novovalovskem bendu Haustor, ki še danes velja za eno najpomembnejših zasedb na tem območju.

Haustor je za tisoče mladih, ki so si v obdobju poznega socializma želeli nekaj svežega in avtentičnega, predstavljal pomembno kulturno ikono. Na začetku balkanske vojne je Rundek svoje delovanje preselil na Radio Brod, kjer so svoje mesto našli številni jugoslovanski ustvarjalci. Po tem se je razlikoval od vseh, ki so ljudi delili na njihove in naše.

Angažiran, oplemeniten z duhovitostjo in ironijo

Darko Rundek | Foto: Dolgo je živel tudi v Parizu in po tem zatišnem obdobju je ustanovil nov bend, Rundek Cargo Orkestar. Svojo solo kariero je začel leta 1995 na hrvaškem glasbenem festivalu Fiju Briju, kjer je pred deset tisoč ljudmi predstavil nov glasbeni material, ki se je razvijal na koncertih po vsej Hrvaški.

Rundek je leta 1997 izdal samostojni prvenec Apokalipso, na katerem se je z ironijo in poezijo lotil postsocialističnega obdobja. Njegova glasba je takrat postala subtilnejša in hkrati angažirana, oplemenitena z duhovitostjo in ironijo.

Apokalipso s kar petimi porini

Album je obveljal za glasbeni dogodek leta na Hrvaškem in prejel kar pet "hrvaških grammyjev", porinov.

"Verjamem, da lahko tisti, ki poslušajo mojo glasbo, v njej najdejo vse, kar jih gane. Zame pa moja glasba izvira iz raziskovanja lastnih izkušenj in iskanja tistega, kar je res vredno komunicirati naprej. Ko so Leonarda Cohena vprašali, kje najde navdih za svoje pesmi, je dejal, da če bi to vedel, bi večkrat odšel tja," je avgusta za srbske Novosti povedal Darko Rundek.

"Moram biti hvaležen, da me usoda še od prve plošče Haustor Moja prva ljubav, ki je takoj postala hit, ni odvrgla v neki skrit kotiček."

Najboljša hrvaška plošča desetletja

Tudi s poznejšimi solo izdajami je Rundek utrdil svoj status kot eden najpomembnejših balkanskih avtorjev, nazadnje leta 2015, ko je s svojim Cargo Triom izdal spet s porinom nagrajeni album Mostovi, po mnenju kritikov najboljšo hrvaško ploščo desetletja.

Še nikoli objavljeni posnetki Haustorja

Dvajseto obletnico plošče Apokalipso letos obeležuje posebna dvojna izdaja s še nikoli objavljenimi posnetki Haustorja, na odru pa produkcijsko zaokrožen glasbeno-scenski projekt Apocalypso Now.

Darko Rundek zasebno

Darko Rundek se je leta 1956 rodil v Zagorju, potem je živel v Zagrebu in Parizu. Že 35 let je poročen z gledališko režiserko Sando Hržić, s katero v zadnjem času živita v manjšem naselju Povalja na Braču, od koder prihaja žena. Skupaj imata enega sina.

Znan je kot eden redkih glasbenikov, ki je priznal, da je uporabljal tudi droge, s katerimi sicer ne eksperimentira več. "Če človek teži k temu, da na svetu ostane čim dlje in čim bolj stabilno ter da je svet zanj svoboden, odprt, navdihujoč in bogat prostor, je to bolje poiskati s pravim načinom življenja in ne z drogo," je za hrvaški Tportal januarja letos povedal Rundek, ki javno zagovarja tudi veganstvo kot način življenja in razmišljanja.

Ne zamudite priložnosti in v živo preverite, zakaj je Rundekova glasba pustila pečat na več generacijah, od najstnikov do tistih, ki imajo za sabo že več kot pol stoletja.

Kino Šiška, 26. 10. ob 20. uri.

Ne spreglejte