Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Četrtek,
23. 4. 2015,
10.28

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kurt Cobain stanovanje Nirvana Courtney Love Los Angeles

Četrtek, 23. 4. 2015, 10.28

6 let, 7 mesecev

Bi se kopali v kadi, v kateri je Kurt Cobain napisal Heart-Shaped Box?

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Če boste potovali v Los Angeles, lahko prespite v stanovanju, v katerem sta Kurt Cobain in Courtney Love živela med letoma 1991 in 1992.

Stanovanje na Spaulding Avenue v Fairfaxu, ki ga lahko prek Airbnb najamete za 270 evrov na noč, ni samo v prikupnem okolišu ter v bližini številnih restavracij in trgovin, temveč za ljubitelje grungea predstavlja pomemben del glasbene zgodovine. V stanovanju sta namreč na začetku 90. let, na vrhuncu slave, živela Kurt Cobain in Courtney Love, ki je bila takrat tudi noseča z njuno hčerko Frances Bean.

Trenutni najemnik stanovanja Brandon Kleinman je zgodbo stanovanju spoznal šele, ko je podpisal pogodbo o najemu, saj bivanje v stanovanju, v katerem je Kurt Cobain napisal skladbo Heart-Shaped Box, nosi tudi svoje slabe plati.

Kot je povedal za Vulture, je imel lastnik stanovanja v preteklosti težave z iskanjem podnajemnikov, saj je številne odvrnila zgodba o nekdanjih prebivalcih stanovanja. Približno vsakih 60 dni naj bi se na vratih stanovanja tudi prikazal neznan starejši moški, ki potrka na vrata in vpraša: "Veš, kaj se je včasih tukaj dogajalo?"

Kurt Cobain je namreč po izidu albuma Nevermind v tem stanovanju veliko slikal, pa tudi jemal heroin, nekaj njegovih umetniških del pa je še vedno pod barvo na stenah in pohištvu stanovanja.

Čeprav gre danes za urejeno stanovanje, je bilo med bivanjem Cobaina in Love to polno smeti in grafitov, par pa je prav tako uničil lesena tla. Kot pravi Kleinman, naj bi poplavila kad, v kateri je Kurt Cobain napisal skladbo Heart-Shaped Box.

Cobain in Love sta se iz stanovanja izselila, ko je bila Courtney Love v osmem mesecu nosečnosti, poplava pa naj bi poleg lesenih tal uničila tudi Cobainove kitare, slike in dnevnike.

Čeprav je stanovanje zdaj obnovljeno in v precej boljšem stanju, zanimanje za stanovanje ni veliko. Kleinmanu se oglašajo večinoma oboževalci Nirvane, stanovanje pa je zasedeno le nekaj dni na leto. Fotografije slavne kadi ni vključil v svoj oglas na spletni strani.

Skladbo Heart-Shaped Box in druge lahko poslušate na Deezerju:

Ne spreglejte