SiolNET. Trendi Film in TV
1,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Znane podrobnosti šova, v katerem bodo obnavljali zapuščeno vasico

1,19

termometer

Slapnik, Goriška brda
Foto: STA

Zapuščeno briško vasico Slapnik je danes obiskala ekipa, v kateri so mednarodno uveljavljeni producenti in bo ustvarjala mednarodni šov za obnovo vasi. Med njimi je tudi Mike L. Murphy, ki bo nad projektom bedel kot odgovorni režiser in je sodeloval tudi pri nastajanju filmov Gospodar prstanov in Harry Potter in kamen modrosti.

Začetek snemanja šova v Slapniku napovedujejo že za letošnje leto, za snemanje pa bo zadolžena slovenska ekipa, je na današnjem obisku Slapnika povedal sodelavec vodje projekta Ernest Škrjanec.

Največja težava pred začetkom šova, v katerem bodo prenavljali popolnoma zapuščeni Slapnik, je pridobivanje lastnine. Za odkup 17 domačij so namenili milijon evrov, manjka jim le še ena hiša. Škrjanec je povedal, da so pripravljeni počakati še kakšen mesec dni, če pa jim ne bo uspelo pridobiti lastništva vseh hiš v vasi, bodo sprejeli povabilo in šov posneli v Španiji.

Zmagovalna ekipa bo dobila milijon evrov nagrade

Ves projekt je po Škrjančevih besedah vreden okrog sedem milijonov evrov, denar bodo prispevali zasebni vlagatelji. Načrtujejo, da bodo po koncu šova obnovo vasi Slapnik dokončali in v njej uredili razpršeni hotel. Šov naj bi sicer trajal tri mesece, za njegovo predvajanje pa se dogovarjajo z evropskimi televizijskimi hišami.

Slapnik, Goriška brda Foto: STA Slapnik bo tudi pod nadzorom zavoda za kulturno dediščino obnavljalo 17 ekip, ki bodo v vas prišle iz 17 evropskih držav. Med seboj se ne bodo poznale, ekipe pa bodo lahko sestavljali tudi pari, družine ali zgolj naključni znanci. Ekipe ne bodo mogle izpasti iz šova, zmagovalna pa bo na koncu dobila kar milijon evrov vredno nagrado.

Drugačen šov, kot jih poznamo

Hiše bodo obnavljali z materialom, ki ga imajo na voljo v Slapniku, ob tem pa bodo imeli podporo strokovnjakov s področja gradbeništva. Prav tako bodo ekipam pomagali tudi strokovnjaki z drugih področij, saj bodo med obnovo vasi morali poskrbeti tudi za samooskrbo s hrano. Zato bodo v okolici vasi urejene tudi kmetijske površine.

Slapnik, Goriška brda Foto: STA Prav zato ustvarjalci šova opozarjajo, da bo to nekoliko drugačen šov od teh, ki jih poznamo. Imel bo tudi nekakšno izobraževalno poslanstvo, saj bo tako tekmovalce kot gledalce šova poučeval na različnih področjih življenja in dela.

Šov pa bo seveda poskrbel za veliko prepoznavnost Slovenije in predvsem lepoto Goriških brd po vsem svetu. Škrjanec se za pomoč zahvaljuje predvsem Občini Brda in briškemu županu Francu Mužiču, ki sta pripomogla k temu, da bo šov vendarle nastal v Sloveniji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin