Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 3. 2018,
13.47

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

Natisni članek

120 udarcev na minuto podelitev nagrada Penelope Cruz nagrade cezar

Sobota, 3. 3. 2018, 13.47

6 let, 1 mesec

Podelili nagrade cezar: slavila igralka Penelope Cruz in film 120 udarcev na minuto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36
Penelope Cruz, nagrade cezar | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Na podelitvi francoskih filmskih nagrad cezar je slavil film Robina Campilla 120 udarcev na minuto. Gre za politično angažiran film o aktivistih, ki si v začetku 90. let prizadevajo spremeniti mišljenje in odnos do epidemije aidsa. Film je prejel šest kipcev, tudi nagrado za najboljši film in izvirni scenarij

Film 120 udarcev na minuto, posnet po resničnih dogodkih, je bil na ogled tudi v Sloveniji. V Cannesu je prejel grand prix, nominiran pa je bil tudi v kar 13 kategorijah za cezarje.

Cezarja za najboljšo režijo je na podelitvi v petek pozno zvečer prejel Albert Dupontel za tragikomedijo Na svidenje tam zgoraj, ki je bila posneta po z goncourtom nagrajenem romanu Pierra Lemaitra.

Slavil je tudi film 120 udarcev na minuto. | Foto: IMDb Slavil je tudi film 120 udarcev na minuto. Foto: IMDb Jeanne Balibar je prejela cezarja za najboljšo igralko v filmu Barbara, Swann Arlaud pa za najboljšega igralca v filmu Petit paysan (Kmetič).

Cezarja za najboljši tuji film je prejel ruski film Brez ljubezni režiserja Andreja Zvjaginceva. Film govori o paru sredi ločitve, medtem ko njun otrok izgine.

Zvjagincev, ki je posnel tudi Leviatana, tokrat nepopustljivo kritiko razčlovečenja in moralnega razkroja ruske družbe alegorično prenese v polje intimnih vezi in družinske drame, so zapisali v ljubljanskem Kinodvoru, kjer je film prav zdaj tudi na sporedu.

Brez ljubezni je lani prejel nagrado žirije v Cannesu ter nominaciji za zlati globus in oskarja za najboljši tujejezični film.

Cezarja za življenjsko delo so podelili španski igralki Penelope Cruz. Nagrado ji je izročil Pedro Almodovar, ki se mu je igralka poklonila z besedami, da je prav on razlog, da je stopila v svet filma. Penelope Cruz je do zdaj posnela več kot 40 filmov.

Ne spreglejte