Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 11. 2014,
13.29

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Planet TV

Torek, 11. 11. 2014, 13.29

8 let, 3 mesece

Planet TV predstavlja novost, ki se bo zapisala v zgodovino slovenske televizije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prvič v Sloveniji lahko imetniki pametnih TV-sprejemnikov neposredno vplivajo na predvajano vsebino, preprosto s pritiskom ustreznega gumba na daljinskem upravljalniku.

Interaktivno doživetje bo mogoče premierno preizkusiti do 15. novembra na Planet TV, med predvajanjem oglasa za novi avtomobil Škoda Yeti. Gledalci lahko s pritiskom ustreznega gumba na daljinskem upravljalniku vstopijo v interaktivno aplikacijo, rešijo nagradni kviz, rezervirajo testno vožnjo in prejmejo darilo.

Škoda Yeti je tako, poleg inovativne strategije izkoriščanja siceršnjih komunikacijskih orodij, za katero so poskrbeli pri agenciji PM, zapeljal na povsem novo (tudi) oglasno pot. Na televiziji predvajanim oglasnim sporočilom je dodal še neizkoriščeno možnost – interaktivnost. Gre za korenito nadgradnjo vloge gledalca, ki se iz pasivnega prejemnika vsebine spremeni v aktivnega upravitelja. Zdaj lahko s pomočjo preproste interakcije izve več o oglaševanem avtomobilu Škoda Yeti, rešuje kviz in se prijavi na testno vožnjo. Kako tehnologija deluje? Združitev TV-programa in spleta s pomočjo standarda HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband Television) omogoča ciljano posredovanje vsebin v realnem času, kar pomeni, da lahko gledalci ob gledanju istega linearnega programa s pritiskom rdečega gumba pregledujejo različne vsebine, ki so odvisne od vrste programa, lokacije, pogostosti interakcij ali ciljne skupine.

Prvo komercialno združitev radiotelevizije in spleta na TV-sprejemnikih (hibridno interaktivno televizijo) je v Sloveniji omogočila platforma Castoola, ki je plod domačega znanja in rezultat razvoja prekmurskega podjetja Telesis. Temelji na široko sprejetem standardu HbbTV – veliki panevropski pobudi, ki združuje radiodifuzno in širokopasovno posredovanje vsebin in storitev do končnih uporabnikov oziroma njihovih televizijskih sprejemnikov in televizijskih komunikatorjev.

Uporaba storitve globalno narašča Trenutno lahko hibridno interaktivno televizijo uporabljajo gledalci omrežja DVB-T in programa Planet TV, do konca leta pa bo program mogoče spremljati tudi pri kabelskih operaterjih. Danes lahko hibridne interaktivne TV-storitve v Sloveniji uporablja nekaj več kot 15 odstotkov gospodinjstev, vendar njihovo število strmo narašča.

Razlog za to sta tudi dejstvi, da je več kot 90 odstotkov novih TV-sprejemnikov prilagojenih standardu HbbTV in da uporaba storitev globalno narašča, še zlasti v Evropi, kjer večina držav že podpira standard. Predvidevamo, da se bo do konca leta 2014 število uporabnikov pametnih TV-sprejemnikov povečalo še za deset tisoč. Vzpostavljanje dialoga z gledalci Integracija storitev na radiodifuznem in spletnem delu omogoča hitro in preprosto vzpostavljanje dialoga z gledalci, ne glede na platformo ali izdajatelja vsebine. Poleg interaktivnega oglaševanja na TV standard odpira tudi možnosti integracije drugih storitev znotraj linearnega programa: ponuja pregled športnih rezultatov, glasbe, družabnih omrežji, nakupovanja in sinhronizacijo t. i. aplikacij "second screen".

Platforma Castoola je tehnično komunikacijski integrator, zato jo lahko uporabljajo končni naročniki ali njihove agencije, predvajana sporočila pa ostajajo pod budnim nadzorom izdajatelja programskih linearnih televizijskih vsebin.

Ne spreglejte