Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Torek,
16. 6. 2020,
9.29

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Oskarji podelitev Koronavirus

Torek, 16. 6. 2020, 9.29

3 leta, 10 mesecev

Oskarji bodo prvič v 40 letih prestavljeni #video

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Čeprav se zdi, da se stanje v svetu umirja in da se bo filmska industrija kmalu vrnila na stare tirnice, so iz ameriške Akademije znanosti in umetnosti gibljivih slik, ki podeljuje oskarje, sporočili, da bodo podelitev naslednje leto prestavili.

Trendi Po odpovedih filmskih premier še "največji pretres v zgodovini Oskarjev" #video

Podelitev najprestižnejših filmskih nagrad Oskar bi se morala prihodnje leto odvijati 28. februarja, a jo je Akademija znanosti in umetnosti gibljivih slik prestavila na kasnejši datum, 25. april.

Za to potezo so se odločili predvsem zato, ker je filmska industrija zaradi pandemije novega koronavirusa sredi marca vplivala na odpoved oziroma preložitev premier številnih filmov, napovedanih za letošnjo pomlad. S prestavitvijo datuma so želeli poskrbeti, da bodo imeli filmski ustvarjalci več časa za dokončanje in lansiranje svojih filmov in da ne bodo prikrajšani za nagrade.

Novi rok za lansiranje filmov, ki bi se nato lahko potegovali za zlati kipec, so z 31. decembra 2020 prestavili na 28. februar 2021.

"Upamo, da bomo z zamikom datuma filmskim ustvarjalcem dali več časa za dokončanje in lansiranje svojih filmov in da ne bodo prikrajšani za nagrade zaradi nečesa, na kar ne moremo vplivati," sta ob tem sporočila predsednika Akademije David Rubin in Dawn Hudson.

Oskarje so prestavili četrtič v 93-letni zgodovini. | Foto: Getty Images Oskarje so prestavili četrtič v 93-letni zgodovini. Foto: Getty Images

Prestavljeni prvič v 40 letih in četrtič v zgodovini

Zamik datuma podelitve najprestižnejših nagrad v filmski industriji se bo zgodil četrtič v 93-letni zgodovini Akademije.

Prvič je do tega prišlo leta 1938 zaradi poplav v Los Angelesu, drugič leta 1968 zaradi umora borca za državljanske pravice Martina Luthra Kinga mlajšega ter leta 1981 zaradi poskusa umora takratnega predsednika Ronalda Reagana.

Novi datum Oskarjev bo po vsej verjetnosti vplival tudi na zamik podelitev drugih nagrad za filmske dosežke v naslednjem letu, denimo zlatih globusov.

Trendi Zaradi rasizma umaknili enega najslavnejših filmov vseh časov #video

Oskarje bodo spremenili tudi protesti zaradi rasizma, v luči katerih so s platforme HBO Max umaknili kultni film V vrtincu. | Foto: IMDb Oskarje bodo spremenili tudi protesti zaradi rasizma, v luči katerih so s platforme HBO Max umaknili kultni film V vrtincu. Foto: IMDb

Nove smernice za raznolikost v filmih

Sicer pa pandemija ni edina, ki je posegla v Oskarje. To je uspelo tudi gibanju Black lives matter (Življenja temnopoltih štejejo) in številnim Američanom, ki še vedno protestirajo proti rasizmu in za enakopravnost po umoru Georgea Floyda

Pri Akademiji so se zato odločili, da bodo določili smernice za raznolikost v filmih, ki jim bodo morali slediti vsi filmski ustvarjalci, če bodo želeli stopiti v bitko za zlati kipec. Nova pravila še ne bodo veljala za podelitev prihodnje leto, so pa sporočili, da bo to le prvi od številnih korakov, ki jih bodo naredili v smeri večje pestrosti na filmskih platnih. 

Za takšno potezo je bil že skrajni čas, saj so Oskarjem že večkrat očitali pomanjkanje raznolikosti, rasizem in dajanje prednosti belopoltim režiserjem, nazadnje tudi letos, zato se je ponovno začela uporabljati oznaka #OscarsSoWhite, ki so jo skovali pred petimi leti.

Preberite tudi:

Katarina Čas
Trendi Katarina Čas o filmih po pandemiji: Dejstvo je, da bo narava dela drugačna #intervju
Hollywood
Trendi Apokaliptična napoved: "Poslovite se od Hollywooda"
Ne spreglejte