Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Četrtek,
9. 8. 2018,
13.07

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

film podelitev oskarji

Četrtek, 9. 8. 2018, 13.07

5 let, 8 mesecev

Oskarjevska akademija je uvedla novo kategorijo za popularne filme

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
oskarji | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Akademija, ki podeljuje najprestižnejše nagrade v svetu filma, je sporočila nekaj novosti. Najpomembnejša med njimi je uvedba nove kategorije za izjemne dosežke v popularnem filmu.

Upravni odbor Ameriške akademije filmskih umetnosti in znanosti je sporočil, da so sprejeli nekaj sprememb. Najbolj izstopa uvedba nove kategorije za izjemne dosežke v popularnem filmu, ki bo predstavljena že na podelitvi naslednje leto. Z njo so hoteli dati priložnost filmom, ki so priljubljeni pri ljudstvu in morda ne toliko pri kritikih.

Ob tem so še sporočili, da bodo filmi, nominirani v novi kategoriji, hkrati lahko nominirani tudi v kategoriji za najboljši film.

Nova kategorija naj bi bila odgovor na kritike, da v zadnjem desetletju oskarje podeljujejo umetniškim filmom, ki ne dosegajo visoke gledanosti. Kritiki se ob tem že šalijo, da bo šlo za "popkorn nagrado", kar bi verjetno pomenilo, da bi bili v igri zanjo filmi, ki so v kinodvorane pritegnili največ gledalcev.

oskar, oskarji
Trendi Oskarjevska akademija je prvič v zgodovini uvedla pravila vedenja
Špela Čadež
Trendi Slovenko povabili v oskarjevsko akademijo

Krajša in zgodnejša podelitev

Pri Akademiji so se odločili tudi, da bodo "manj privlačne" nagrade podelili kar med reklamami, nato pa med šovom prikazati zgolj izseke teh trenutkov. Do zdaj so v neposrednem prenosu prikazali razglasitev zmagovalca in prevzem nagrade v 24 kategorijah, za zdaj pa še ni znano, katere kategorije bodo prikazali na ta način.

Poleg tega nameravajo tudi skrajšati podelitev, in sicer s skoraj štirih ur na tri ure, z letom 2020 pa načrtujejo podelitev prestaviti s konca februarja oziroma začetka marca na začetek februarja. Datum podelitve v letu 2020 je tako že določen: 9. februar. Naslednje leto pa si jo bomo ogledali 24. februarja.

oskarji | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Spremembe so najbrž uvedli predvsem zaradi padca gledanosti, saj si je letošnjo podelitev oskarjev ogledalo rekordno nizko število gledalcev v zgodovini prireditve: 26,5 milijona.

Ne spreglejte