Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 8. 2019,
13.24

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Elisabeth Moss Lupita Nyong'o Jordan Peele grozljivka TV Telekoma Slovenije

Ponedeljek, 5. 8. 2019, 13.24

4 leta, 6 mesecev

Že v videoteki DKino!

Mi (Us)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Mi | Us © 2019 Universal Pictures. All Rights Reserved.

Us © 2019 Universal Pictures. All Rights Reserved.

Oskarjevka Lupita Nyong'o in zvezdnica serije Deklina zgodba Elisabeth Moss v hvaljeni grozljivki o družini, ki jo na počitnicah napade skupina dvojnikov. Vizionarski režiser Jordan Peele se po izjemno uspešnem prvencu Zbeži! vrača s srh vzbujajočo zgodbo o tem, da smo sami sebi najhujši sovražniki.

ZDA │ 2019 │ 111 min. │ Misteriozna grozljivka

R: Jordan Peele│ I: Lupita Nyong'o, Winston Duke, Elisabeth Moss, Anna Diop

IMDb: 7,0/10 │ Rotten Tomatoes: 94 % │ Uporabniki Googla: 74 %

Adelaide Wilson se z možem in otrokoma odpravi na idilične počitnice v družinsko počitniško hišo na plaži. Zaradi nerazrešene travme iz otroštva in vrste nepričakovanih naključij postaja prestrašena Adelaide vedno bolj prepričana, da se bo njeni družini pripetilo nekaj groznega.

Filmi Christopherja Nolana
Trendi Retrospektiva filmov kultnega Christopherja Nolana

Družina se po preživetem dnevu na plaži vrhe v hišo, v večernih urah pa se na njihovem dovozu pojavijo štiri skrivnostne podobe. Wilsonovi kmalu odkrijejo, da so to njihovi dvojniki, ki jim strežejo po življenju.

Fotogalerija
1 / 8

"Filmu Mi lahko rečemo grozljivka – čeprav je to podobno, kot če bi Botra razglašali za gangsterski film ali pa 2001: Odisejo v vesolju za znanstveno fantastiko. Žanr je povsem nebistven, ko gre za odlike tega filma – pa naj konvencijam sledi ali jih na novo definira.

Pomembno je, da Peele citira žanrske trope in filmske predhodnike, da bi svoje delo globoko zakoreninil v popularni kulturi – a že v naslednjem trenutku te korenine izpulil. /…/ Kolosalen filmski dosežek." Richard Brody, The New Yorker

Poletni oddih v videoteki DKino
Trendi Preživite vroče poletje ob dobrih filmih

"Režiser tudi tu izkoristi svoj dar za komedijo /…/, da bi ustvaril prebrisano, neusmiljeno ravnovesje groze in smeha.

Mi so mojstrsko delo komične napetosti in visceralne sprostitve; film, ki naš smeh spremeni v orožje proti nam ter nas spomni, da smejanje, kričanje in razmišljanje niso medsebojno izključujoči se užitki." Justin Chang, Los Angeles Times

Napovednik filma Mi:

Zanimivosti:

  • Še preden je režiser in scenarist Jordan Peele končal snemanje grozljivke Zbeži! (2017), za katero je prejel oskarja za najboljši scenarij, je že imel idejo o še grozljivejši in psihološko prodornejši zgodbi.
    Mi | Foto: "Ideja izhaja iz globokega strahu pred dvojniki. Ti so vedno predstavljali strah. Povezani so s smrtnostjo. Oba ne moreta obstajati, eden mora iti. V mitologiji so dvojniki pogosto znamenje slabega in pa nakazujejo na smrt. Prav iz tega izvirnega strahu sem želel razvijati zgodbo," je pojasnil Peele.
  • Prejemnica oskarja za stransko vlogo v filmu 12 let suženj (2013) Lupita Nyong'o (Adelaide Wilson) in Winston Duke (Gabe Wilson) sta bila sošolca na dramski šoli univerze Yale in soigralca v Marvelovi akcijsko-domišljijski pustolovščini Črni panter (2018).
  • Elisabeth Moss (Kitty Tyler) in Yahya Abdul-Mateen II (Russel Thomas) sta skupaj igrala že v seriji Deklina zgodba. V tej se prav tako pojavi ikonska podoba dolge vrste ljudi v rdečih uniformah.
  • Mi | Foto: Jordan Peele je pred začetkom snemanja članom igralske zasedbi naročil, naj si ogledajo deset grozljivk oziroma srhljivk, da bodo "lahko govorili isti jezik".
    Te so Ponovno mrtva (1991), Izžarevanje (1980), Babadook (2014), Zlo za petami (2014), Zgodba o dveh sestrah (2003), Ptiči (1963), Nenavadne igre (1997), Mučeniki (2008), Vampirska ljubezen (2008) in Šesti čut (1999).
  • Na stranicah vhoda v dvorano ogledal so vklesane besede iz naslova režiserjevega prejšnjega celovečerca – Get Out (Zbeži!).
  • Jordan Peele, Jason Blum in Sean McKittrick so skupaj producirali že filma Zbeži! in Črni KKKlanovec (2018), omenjeni trojici pa se je tokrat pridružil še Ian Cooper.
  • Mi | Foto: Film, čigar proračun je znašal 20 milijonov ameriških dolarjev, je v svetovnih kinematografih zaslužil dobrih 254 milijonov ameriških zelencev, od tega kar 71 milijonov dolarjev med prvim koncem tedna predvajanja v severnoameriških kinematografih.
    Edini izviren igrani celovečerec, ki je med prvim koncem tedna zaslužil več (77 milijonov), je Avatar (2009), med neizvirnimi grozljivkami pa sta v prvih dneh zaslužili več samo filma Tisto (123,4 milijona dolarjev leta 2017) in Noč čarovnic (77 milijonov dolarjev leta 2018).
Avgust na Epic Drama
Trendi Revolucija trka na vrata Versaillesa

 V videoteki DKino si oglejte tudi:

Mačje pokopališče
Trendi Mačje pokopališče (Pet Sematary)
Noč čarovnic (2018)
Trendi Noč čarovnic (Halloween)
Zbeži!
Trendi Zbeži! (Get Out)
Ne spreglejte