Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 9. 2017,
9.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

grozljivka DKino Telekom Slovenije srhljivka film televizija Jordan Peele Catherine Keener Sundance Daniel Kaluuya

Torek, 26. 9. 2017, 9.35

6 let, 6 mesecev

Že v videoteki DKino!

Zbeži! (Get Out)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Zbeži!

Izjemno hvaljena in uspešna srhljivka o temnopoltem mladeniču, ki obišče družinsko posestvo svojega belopoltega dekleta, kjer sprva naleti na toplo dobrodošlico, nato pa odkrije resnico, ki je bolj srhljiva od česarkoli, kar si je lahko predstavljal.

ZDA/2017/104 min.
Režija: Jordan Peele
Igrajo: Daniel Kaluuya, Allison Williams, Catherine Keener, Bradley Whitford, Caleb Landry Jones
Žanr: Misteriozna komična srhljivka
Ocena IMDb: 7,8/10 │ Rotten Tomatoes: 99%

Chris se pripravlja, da bo prvič spoznal starše svojega dekleta Rose. Srečanje v njem vzbuja skrb, saj belopolta Rose svojim staršem ni povedala, da je njen novi partner temnopolt. Čeprav se dekletu barva kože ne zdi bistvena, Chris sluti, da obisk ne bo minil brez zapletov.

Rosini starši gosta sprejmejo z odprtimi rokami. Toda Chris kmalu opazi, da se Afroameričani, ki jih srečuje na posestvu, obnašajo izjemno nenavadno, kar ga pripelje do šokantnega razkritja resničnega namena njegovega obiska.


V videoteki DKino si oglejte tudi: Nisem tvoj zamorec (I Am Not Your Negro)

"Ne bom razkrival detajlov, ki bi vam pokvarili užitek v gledanju tegale šokerja, lucidnega in radikalnega kot Krik, rekel bom le tole: ne morete si misliti, koliko neizpolnjenih prerokb je v belskih predsodkih in belskih privilegijih, tudi v tistem najbolj 'nedolžnem' color-blind občudovanju črnskega telesa in črnske vzdržljivosti.

Film Zbeži! pokaže, kaj se zgodi, ko predsodki delujejo tako hipnotično, da ljudem izperejo možgane. ZELO ZA." Marcel Štefančič, jr., Mladina


Zbeži! | Foto:


"Jordan Peele je ustvaril briljantno satirično zmes grozljivke in komedije, ki s kirurško natančnostjo zareže v občutljive točke ameriških rasnih odnosov in z radikalno srditostjo poruši lagodne iluzije." Stephanie Zacharek, TIME Magazine


"Film Zbeži! je zelo srhljiv, zelo smešen ter neusmiljen kot kirurški skalpel." Peter Bradshaw, The Guardian


"Izjemno sodobna, sveža in na trenutke resnično odbita mešanica filmov Ugani, kdo pride na večerjo, Rosemaryjin otrok in Stepfordske ženske s kančkom Oni živijo Johna Carpenterja." Richard Roeper, Chicago Sun-Times


"Film Zbeži!, pod katerega se podpisuje Jordan Peele iz komične dvojice Key in Peele, je grozljivka, ki smo jo vsi čakali.

Prihaja ravno ob pravem času; v trenutku, ko ima žanrski film priložnost, da z uporabo znanih tropov postavi ogledalo povolilnemu svetu, ki se zdi vse bolj nadrealističen, nazadnjaški in tuj." Ina Diane Archer, Film Comment


Zbeži! | Foto:


Zanimivosti:

Zbeži! je režijski prvenec soustvarjalca serije Key & Peele Jordana Peela. Tega je k zgodbi navdahnil ogled slovitega stand-upa Eddie Murphy: Delirious (1983), v katerem se komik sprašuje, zakaj belci v grozljivkah, kot sta Amityville: Hiša groze in Poltergeist, nikoli ne zapustijo hiše, v kateri straši.

• Peel je nameraval glavno vlogo v filmu ponuditi prav Eddieju Murphyju, a si je pozneje premislil, saj je menil, da je ta zanjo prestar.

Zbeži! | Foto: Daniel Kaluuya si je zagotovil vlogo Chrisa po tem, ko se je izkazal na avdiciji, kjer je moral odigrati ključen prizor iz filma.

Prizor, v katerem glavni lik joče, so ponovili petkrat, igralec pa je po besedah režiserja med vsako ponovitvijo potočil solzo ob enakem času.

• Film, čigar proračun je znašal 4,5 milijona dolarjev, je bil premierno prikazan na festivalu Sundance. Pozneje je v svetovnih kinematografih zaslužil kar 252 milijonov dolarjev, v domovini pa se je dva meseca obdržal na lestvici 10 najbolj gledanih filmov.

• Peel je med režijo nekaterih prizorov oponašal Tracyja Morgana, Foresta Whitakerja in Baracka Obamo.

• Glavna pesem iz filma, Sikiliza Kwa Wahenga, je odpeta v svahilijščini, edina izjema je angleška beseda za brata (brother). Skladatelj Michael Abels je namreč menil, da ima ta poseben in univerzalen pomen med temnopoltimi, zaradi česar ni potrebovala prevoda.


Napovednik filma Zbeži!:


Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.


Film si lahko ogledate tudi v HD-kakovosti!

Vsebine visoke ločljivosti so na voljo uporabnikom, ki dostopajo do televizije Telekoma Slovenije prek optičnih povezav Telekoma Slovenije, uporabljajo BOX in imajo vsaj HD-ready TV-sprejemnik. Za preizkus delovanja HD-vsebin v videoteki DKino uporabite brezplačen predogled.

Ne spreglejte