SiolNET. Trendi Film in TV
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Letošnji Motovun film festival odsev sodobnega časa

2

termometer

Letošnji filmski festival v Motovonu bo med 27. in 31. julijem gostil približno 70 filmov in nekaj koncertov.

Med najbolj znanimi gosti so avstrijski režiser Ulrich Seidel in iranski filmar Mohsen Makhmalbaf. Osrednji spremljevalni program bo posvečen Romom. V tekmovalnem programu za nagrado propeler Motovuna bo tekmovalo 20 celovečercev. Tekmovalni del bo na prvi festivalski dan odprla koprodukcija Imagine poljskega režiserja Andrzeja Jakimowskega. Drama pripoveduje o učitelju, ki se ukvarja s slepimi in slabovidnimi, a pri tem uporablja nekonvencionalne metode, še posebej, ko mu pot prekriža mladenka Eva.

Seidl na festival prihaja s svojo znamenito in provokativno trilogijo Paradiž, Vera in Upanje. Z vsakim od filmov je zaznamoval enega od treh največjih festivalov, cannskega, berlinskega in beneškega.

Letošnjo nagrado maverick za boj proti predsodkom bo prejel Makhmalbafu, ki je znan tako po svojih filmih kot po spopadih z iranskimi oblastmi. Iranski režiser se ne sme vrniti v Iran, filme je zato snemal že v šestih državah.

Organizatorji 16. izdaje festivala na nedavni novinarski konferenci še niso želeli razkriti vsega programa, z napovedjo največjih filmskih atrakcij bodo počakali do zadnjega. Znan pa je spremljevalni program.

"Ideja letošnjega programa je, da je neposredni odsev časa, v katerem živimo" "V letu vstopa Hrvaške v Evropsko unijo smo osrednji spremljevalni program posvetili zadnjemu narodu, ki je ostal trn v peti Evrope, Romom," je dejal direktor festivala Igor Mirković, ko je napovedal program Mala mahala, s katerim nameravajo predstaviti romsko kulturo. Obeta se 30 filmov in več koncertov.

"Ideja letošnjega programa je, da je neposredni odsev časa, v katerem živimo, ter da deluje kot penicilin, da nas pozdravi ter da se bomo po petih festivalskih dneh počutili bolje," je še poudaril Mirković.

Zato so letos Motovun razglasili za svobodno cono, ki ima svojo zastavo, potni list, ustavo in himno. Ključno je dobro razpoloženje, brez temnih misli, so še napovedali organizatorji.

Organizatorji so napovedali tudi projekcijo dokumentarca o znani ruski aktivistično-feministični glasbeni skupini Pussy Riot z naslovom A Punk Prayer. Tega je režiralMike Lerner, ki bo tudi gost festivala. Tri članice Pussy Riot – Marija Aljohina, Nadežda Tolokonikova in Jekaterina Samucevič – so pozornost svetovne javnosti pritegnile s tem, ko so v moskovski katedrali pele "punkovsko molitev" proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, zaradi česar so bile tudi obsojene.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin