Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 5. 2014,
10.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Pixar risanke animirani film

Četrtek, 8. 5. 2014, 10.06

8 let

Kaj pomeni koda A113 v Disneyjevih in drugih risankah?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Animacijski studio Pixar je znan po tako imenovanih velikonočnih jajcih (Easter eggs), skritih sporočilih v filmih. Eno najbolj znanih je povezano s kodo A113.

Omenjeno kodo lahko zasledimo v skoraj vsakem njihovem filmu vse od Sveta igrač (Toy Story) do Iskanja malega Nema (Finding Nemo). A kaj pomeni?

Ustvarjalni direktor pri studiu Pixar in animacijskem studiu Walta Disneyja John Lasseter je razjasnil skrivnost: "Oznaka A113 je številka animacijskega razreda na Kalifornijskem inštitutu za umetnost."

Številni znani animatorji, med drugim Pete Docter (prejemnik oskarja za najboljši celovečerni animirani film za V višave), Andrew Stanton (oskarja je zasluženo prejel za filma Iskanje malega Nema in WALL-E) in tudi sam John Lasseter (oskar za Svet igrač), so namreč v času študija obiskovali to učilnico. To, da se številka A113 pojavlja v njihovih filmih, je le poklon izjemni ustanovi, ki skrbi, da umetnost animacije živi naprej.

Številko je mogoče zaslediti na registrski tablici Andyjeve mame v Pixarjevem filmu Svet igrač (Toy Story) iz leta 1995.

Prav tako kot oznaka na kameri potapljača v Pixarjevem Iskanju malega Nema (Finding Nemo), ki je občinstvo in kritike navduševal leta 2003.

A113 je tudi številka vlaka v filmu Avtomobili (Cars) iz leta 2006.

Številka se pojavi tudi na škatli znotraj žuželčjega velemesta v Pixarjevi prisrčni risanki Življenje žuželk (A Bug's Life) iz leta 1998.

A113 je številka učilnice na univerzi v lanski Pixarjevi uspešnici Pošasti z univerze (Monsters University).

Studio Pixar pa ni edini, ki v filmih uporablja to oznako. Zaslediti jo je mogoče tudi v Disneyjevi Princesi in žabcu (The Princess and the Frog), 2D-animirani uspešnici iz leta 2009.

Pa pri Simpsonovih (The Simpsons) ...

In tudi pri starejših celovečernih risankah, kot je Pogumni mali opekač (The Brave Little Toaster) iz leta 1987. Pri filmu sta sodelovala Joe Ranft in Dan Haskett, poznejša Pixarjeva umetnika.

Tudi režiser Brad Bird, ki je za Pixar posnel uspešnico Neverjetni (The Incredibles), je A113 vključil v svoj celovečerni animirani film o Jeklenem velikanu (The Iron Giant) iz leta 1999.

Ne spreglejte