Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 6. 2018,
16.01

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

WikiLeaks Vice zaupni dokumenti

Četrtek, 21. 6. 2018, 16.01

5 let, 10 mesecev

Je portal WikiLeaks, ki objavlja tajne dokumente, državni sovražnik številka ena?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Heker, hekerski napad | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Že kar nekaj časa spletna stran WikiLeaks polni strani vseh mogočih svetovnih medijev, saj je z razkrivanjem tajnih dokumentov razburila številne svetovne vlade, med pa zagotovo najbolj ameriško. Wikileaks in njen ustanovitelj, Julian Assange, sta sodno preganjana, zadnja v nizu obtožb prihaja z ameriške demokratske stranke. Številni imajo WikiLeaks za državnega sovražnika številka ena, celo za teroristično organizacijo. Pa je res tako?

Aprila meseca je ameriška demokratska stranka na zveznem sodišču v New Yorku vložila tožbo proti predsedniški kampanji Donalda Trumpa, njegovemu sinu in zetu, Rusiji ter spletni strani WikiLeaks zaradi volilne zarote v korist Trumpa in proti demokratski predsedniški kandidatki Hillary Clinton.

Julian Assange, ustanovitelj portala WikiLeaks, še vedno vedno čaka na politični azil. | Foto: Getty Images Julian Assange, ustanovitelj portala WikiLeaks, še vedno vedno čaka na politični azil. Foto: Getty Images

Tožba vsem skupaj očita sodelovanje pri vlomih v demokratske računalnike, kraji dokumentov in objavah na internetu ter zahteva nedoločen znesek odškodnine ter sodno prepoved bodočega vpletanja v računalniške sisteme demokratske stranke oziroma Nacionalnega odbora demokratske stranke (DNC).

Wikileaks je sicer v preteklosti objavljala številne tajne dokumente, med drugim tudi o vojnih operacijah v Afganistanu in Iraku, pa tajne dokumente CIE. Številni so hoteli spletno stran in njenega ustanovitelja sodno preganjati in ga kaznovati za objavljanje strogo zaupnih dokumentov, ki so jih pridobili od anonimnih virov. A to je dvignilo veliko prahu, češ da se tako krati svobodo medijev in izvaja svojevrstna cenzura.

julian assange
Novice Britanski zaporni nalog za ustanovitelja Wikileaksa ostaja v veljavi
donald trump, Južna Koreja
Novice Demokrati vložili tožbo proti Trumpu, Rusiji in WikiLeaksu

Kljub vsemu je bil Assange decembra 2010 v Londonu aretiran, potem ko je bila za njim razpisana mednarodna tiralica. Po nekajdnevnem priporu so ga izpustili, nato se je po politični azil zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, kjer nadaljuje svoje delo in še naprej vztrajno objavlja strogo zaupne dokumente.

Pa je sodno preganjanje mednarodne medijske organizacije, ki prek svojega spletnega portala svetovno javnost zalaga s tajnimi dokumenti, upravičeno ali ne? Je takšno organizacijo in njegovega lastnika treba obravnavati kot sovražnika ameriške vlade ali odrešitelja navadnega človeka?

Vse to so vprašanja, ki si jih kanadski raziskovalni novinar Ben Makuch zastavlja v kratkem dokumentarnem filmu, ki si ga lahko ogledate nocoj ob 22.30 na Planet TV.
Ne spreglejte