Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 6. 2013,
8.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Henry Cavill Superman Jekleni mož Zack Snyder

Torek, 4. 6. 2013, 8.47

6 let, 6 mesecev

Henry Cavill: Zakaj bi bil Bond, če si lahko Superman?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tridesetletni igralec, ki je se je v Jeklenega moža prelevil v prihajajoči različici Supermana, je nekoč v bitki za Jamesa Bonda obveljal za glavnega tekmeca Daniela Craiga.

"Imam dva nečaka, starejši, ki ima šest let, je v šoli znan po tem, da pripoveduje divje, pogosto izmišljene zgodbice. Na eni od ur so morali učenci s svojimi sošolci deliti, kaj poklicno počnejo njihovi družinski člani. Fantič je dejal: 'Moj stric je Superman.' Učiteljica mu je velela, naj ne laže, on pa je pri svoji trditvi vztrajal. Ko je ponj prišla mama, ji je učiteljica povedala, da se fantič spet laže in da pravi, da je njegov stric Superman. Njegova mati pa je preprosto odvrnila: 'No, saj v resnici tudi je.'"

In res, tridesetletni Henry Cavill se bo v zgodovino sedme umetnosti zapisal kot tretji britanski igralec, ki je upodobil ameriškega stripovskega junaka – če je Christian Bale postal že skoraj legendarna različica Batmana, Andrew Garfield pa se je prelevil v Spider-Mana, si je Cavill nadel modro-rdečega pajaca z veliko črko S na prsih. Pravzaprav mu je vloga Supermana pripadla že pred dobrimi desetimi leti – a ker je takratni film v nastajanju zamenjal režiserja, si je ta zamislil novega glavnega igralca, s čimer je vloga supermoža pripadla Brandonu Routhu, nastal pa je srednje uspešen film Superman se vrača (2006).

Cavill trdi, da je lahko na koncu svojih dvajsetih ameriškega stripovskega junaka upodobil veliko bolje, kot bi ga lahko pri devetnajstih, po drugi strani pa mu je na kožo pisana ravno ta, aktualna, morda malce bolj realistična različica Supermana, različica režiserja Zacka Snyderja, ki na redni spored naših kinematografov prihaja 20. junija.

"Ta realizem mi je bil takoj všeč – ljubitelji tradicionalnega Supermana, ga bodo takoj razumeli, ker vedo, za kaj gre, po drugi strani pa bo lahko blizu tudi tistim, ki niso njegovi strastni oboževalci. Tovrstni liki morajo dandanes imeti nekaj realizma."

Bajsi Cavill A če se je na britanskem otoku Jersey rojeni Cavill za svojo aktualno vlogo privadil ameriškega naglasa Clarka Kenta, obenim pa z napornim treningom pridobil ogromno mišične mase, kot fantek ni ravno veljal za pogumnega in drznega mladeniča. Pravzaprav je med svojimi vrstniki veljal za bajsija, ki je ga je hudo težilo domotožje, zaradi česar je postal samotar, ki je v internatu pogosto klical mamo. Mladeniču vzdevek Debeli Cavill ni ravno pomagal pri samozavesti, je pa, kot pravi, pomagal pri oblikovanju osebnosti njegovega aktualnega lika. "Moja različica Supermana je človek, ki je v osnovi vse življenje preživel sam."

Da bi premagal svojo osamljenost, je začel mladenič sodelovati v najrazličnejših šolskih gledaliških igrah – igranje ga je začelo močno veseliti, odločil se je, da bo igri posveti tudi svoj študij. Oče, ki se je ukvarjal z borzo, je tej odločitvi najprej nasprotoval, nato pa je sedemnajstletni Henry dobil vlogo v filmski različici zgodbeGrof Monte Cristo (2002). S to vlogo je mladenič zgubil tudi nekaj kilogramov, v naslednjih letih pa so sledile še najrazličnejše vloge, med drugim tudi v Whatever Works Woodyja Allena, pa tudi v priljubljeni zgodovinski seriji Tudorji.

Ušla mu je tudi Saga Somrak In čeprav ima Cavill na svojemu življenjepisu že kar nekaj filmskih vlog, ravno Superman velja za tisto, s čimer ga je ali pa ga še bo spoznalo večje število ljudi. Vloge s tako močjo so se mu sicer nasmihale že v preteklosti, a so se mu vedno za las izmuznile. Stephenie Meyer, avtorica Sage Somrak, je recimo navijala, da bi on upodobil Edwarda Cullena, a je vloga zaradi Cavillove starosti na koncu pripadala Robertu Pattinsonu. Leta 2005 je Cavill veljal za glavnega tekmeca Daniela Craiga v bitki za vlogo v Casino Royale, a so se producenti odločili za starejšega Bonda. "Če se kot mlad, neizkušen igralec trudiš pridobiti pozornost in tako veliki vlogi prideš tako zelo blizu, to velja za velik uspeh – navsezadnje je s tem nekdo priznal tvoj talent. Dober začetek," o svojih izgubljenih priložnostih pravi igralec.

Novica o dobljeni vlogi je prišla, ko je se je mladi igralec zabaval z Wolrd of Warcraft, nato pa so sledili težki fizični treningi in tudi dolgotrajno snemanje s 25-minutnim oblačenjem modro-rdečega Supermanovega kostuma. Kot je v enem od intervjujev povedal Snyder, je Cavill vse izjemno težke pogoje snemanja preživel mirneje in vztrajneje od večine igralcev. "Nikoli se ni pritožil, nikoli ni rekel, če lahko pohitimo. Je izjemno predan, je izjemno močan."

Še enkrat? Z veseljem. V prihajajočem Supermanu z naslovom Jekleni mož bo mogoče v vlogi Kentove zemeljske družine videti tudi Kevina Costnerja in Diane Lane, Russell Crowe je Jor-El, Laurence Fishburne Kentov urednik, Amy Adams Lois Lane, vloga generala Zoda pa je pripadla Michaelu Shannonu.

Čeprav Jekleni mož velja za enega bolj pričakovanih filmov letošnjega leta, je za zdaj še nemogoče vedeti, kaj bo vloga prinesla Cavillovi igralski karieri. Je mogoče, da bo, tako kot se je to nekoč zgodilo Christopherju Reevu, postal seks simbol ali bo morda zbledel, tako kot na primer Brandon Routh ali Dean Cain, ki si je Supermanov kostum nadel v seriji Lois & Lane?

Kot pravi sam, se zaveda tveganja s tovrstno vlogo, po drugi strani pa se s tem ne obremenjuje. Obenem pravi tudi, da bi se v Jeklenega moža zlahka prelevil še enkrat. "Užival sem v igranju tega lika, v veselje mi je bilo delati s to filmsko ekipo. Če bi dobil priložnost za še eno tako sodelovanje, bi bilo to čudovito."

Ne spreglejte