Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 12. 2022,
12.36

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22

Natisni članek

slovenski film Urška Djukić evropske filmske nagrade

Nedelja, 11. 12. 2022, 12.36

1 leto, 4 mesece

Evropski oskar za slovenski film: "Prepričal je s temo preslišanih ženskih glasov"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22
Urška Djukić | Urška Djukić s sorežiserko in animatorko Emilie Pigeard ob prejemu nagrade | Foto Guliverimage

Urška Djukić s sorežiserko in animatorko Emilie Pigeard ob prejemu nagrade

Foto: Guliverimage

Animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić je ovenčan z evropskim oskarjem za najboljši kratki film. Po režiserkinih besedah je film Evropsko filmsko akademijo (EFA) prepričal s temo skozi zgodovino preslišanih ženskih glasov. Film bo med 13. in 15. decembrom na ogled v Bazi slovenskih filmov.

Kot je za STA povedala Urška Djukić, film govori o ženskih glasovih, "ki so bili skozi zgodovino preslišani, zavračani in zatrti, danes pa imamo priložnost, da o tem spregovorimo in obenem tudi začutimo vso bolečino, ki so jo morale ženske nekoč pretrpeti zaradi patriarhalno strukturiranih odnosov".

"Gledalci prek humorja lažje sprejmejo tako težko temo"

Obenem je po režiserkinih besedah verjetno prepričal tudi način oziroma forma filma, ki dopušča močan vtis na gledalca. Film je tudi humoren, saj gledalci prek humorja lažje sprejmejo tako težko temo, je dodala režiserka.

Urška Djukić je k sodelovanju povabila francosko animatorko, ilustratorko in režiserko animiranih filmov Emilie Pigeard, s katero sta zgradili animirani del filma v njenem slogu. Njena risba je nedolžna, otroška in humorna, s čimer lažje vstopi v gledalčevo zavest, je pojasnila.

Navdih za film je Urška Djukić črpala iz pričevanj žensk, ki jih je Milena Miklavčič zbrala v knjigi Ogenj, rit in kače niso za igrače.

Trendi "Spolnost ženskam včasih ni pomenila nič. Zanje je bila le eno breme več."

Scenarij za film sta napisali režiserka, ki je film tudi zmontirala, in Maria Bohr. Sorežiserka in animatorka je Emilie Pigeard, glasove so posodili Doroteja Nadrah, Jure Henigman, Mara Vilar, Božena Zabret in Bojana Ciglič, skladatelj glasbe je Tomaž Grom. Zvok je oblikoval Julij Zornik, film je slovensko-francoska koprodukcija, slovenski producent je produkcijska hiša Studio Virc, producent Boštjan Virc.

"Imamo kinematografijo, ki sodi v sam vrh evropskega filma"

Film je sofinanciral Slovenski filmski center (SFC). Direktorica SFC Nataša Bučar je ob prejemu nagrade poudarila, da imamo evropskega oskarja 2022. "Imamo izjemno talentirano režiserko Urško Djukić in imamo kinematografijo, ki sodi v sam vrh evropskega filma. Želim si, da bi v Sloveniji lahko podpirali nadarjene filmske ustvarjalke in ustvarjalce ter omogočali boljše pogoje za ustvarjanje filmov v Sloveniji," so njene besede povzeli pri SFC.

Film je EFA izbrala izmed petih nominiranih kratkih filmov, ki jih je prej izbrala med 29 kandidati.

Druga nominacija slovenske režiserke v samostojni Sloveniji

Nagrada je tako sledila nominaciji, ki je bila druga nominacija slovenske režiserke v samostojni Sloveniji. Pred 20 leti je bil celovečerec Maje Weiss Varuh meje nominiran za nagrado v kategoriji filmskih prvencev. Kot so še spomnili pri SFC, je nagrado za kratki film leta 2003 prejel film Atorzija srbskega režiserja Stefana Arsenijevića, ki je nastal pod okriljem slovenske produkcijske hiše Studio Arkadena in s podporo takratnega Filmskega sklada.

Babičino seksualno življenje
Trendi Filmu Babičino seksualno življenje nagrada Evropske filmske akademije
Ne spreglejte