Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 3. 2013,
12.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

film Elle Fanning talent

Ponedeljek, 4. 3. 2013, 12.50

8 let

Elle Fanning: Vloga mora biti zabavna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mlajša sestra igralke Dakote Fanning se lahko med drugim pohvali, da so njene očete v filmih igrali eni največjih hollywoodskih igralcev, recimo Brad Pitt, Sean Penn in Jeff Bridges.

Ameriška igralka Elle Fanning je ena tistih mladih talentov, ki se lahko pri svojih rosnih štirinajstih pohvali z več kot deset let dolgo filmsko kariero, med katero se je uveljavila kot ena najbolj perspektivnih igralk svoje generacije. Tako rekoč veteranka se lahko pohvali s filmi, kot so Babilon (2006), Reservation Road (2007), Nenavaden primer Benjamina Buttona (2008), Tam nekje (2010), Kupili smo živalski vrt (2011) in tudi znanstveno fantastiko Super 8 (2011), v kateri je v očeh nekaterih kritikov predstavljala celo najboljši element filma. Poleti 2014, jo bo ob Angelini Jolie mogoče videti tudi v filmu Maleficient, v katerem je prevzela vlogo Trnuljčice.

Na pot igranja zakorakala po naključju Igralska zgodba mlade Elle Fanning se je začela pisati, ko ji je bilo komaj tri leta – takrat je obiskala snemanje filma Moje ime je Sam, v katerem je hči lika Seana Penna igrala njena starejša sestra Dakota. Ko je režiser Jessie Nelson potreboval še deklico, ki bi upodobila mlajšo različico Dakotinega lika, se je za najprimernejšo izkazala ravno ona. "Vse je bilo popolnoma naključno," je v enem od intervjujev dejala Elle. "Rekli so: 'Ti si pa enaka kot Dakota. Bi lahko prišla in se na gugalnici zagugala s Seanom Pennom?' In to je bilo moje prvo igralsko delo."

Od opisanega prelomnega trenutka leta 2001 pa do danes je Elle pred kamerami redno aktivna – poleg majhnih vlog v filmih Babilon, Reservation Road in Nenavaden primer Benjamina Buttona jo je bilo med drugim ob Kim Basinger in Jeffu Bridgesu mogoče videti tudi v komični drami The Door on the Floor.

Prelomne vloge je mlada igralka začela dobivati v prehodu v puberteto oziroma ravno v času, v katerem kariera mnogo otroških igralcev ne preživi – ali se v svojem poslu začnejo dolgočasiti ali pa postanejo premalo zanimivi, da bi režiserji z njimi še želeli sodelovati. Pri njenih dvanajstih jo je bilo tako mogoče videti v drami Sofie Coppole Tam nekje, v kateri je upodobila hči lika Stephena Dorffa. Ta se je v filmu prelevil v hedonističnega hollywoodskega igralca, ki se mu življenje spremeni, ko ga obišče enajstletna hči Cleo oziroma Elle Fanning. Čeprav v filmu ni imela ogromno vrstic, se je izkazala kot deklica, ki neverjetno veliko uspe povedati zgolj s svojimi izrazi na obrazu, svojo telesno mimiko in navsezadnje tudi pogledom.

"S Stephenom sva pred snemanjem skupaj preživela veliko časa. Sofia je želela, da skupaj počneva ogromno stvari. Enkrat me je celo prišel iskat v šolo in skupaj sva odšla na sladoled. Spet drugi dan je prišel na mojo odbojkarsko tekmo."

Še vedno stoji na trdnih tleh Naslednje leto je Elle kritike navdušila tudi v znanstveni fantastiki J. J.-ja Abramsa Super 8, istega leta pa je snemala tudi triler Twixt Francisa Forda Coppole in Kupili smo živalski vrt, v katerem je sodelovala z igralcema Scarlett Johansson in Mattom Damonom. "Vsi smo bili presenečeni, kako je kljub svojemu uspehu ostala pristna. Polna je navdušenja nad življenjem samim in ne samo nad svojo kariero," je po snemanju dejal režiser Cameron Crowe

V Georgii rojena Elle Fanning se je morala zaradi dela že zelo zgodaj preseliti v Los Angeles – ko je bila še mlajša, sta jo starša, sicer zagreta športnika, poučevala doma, danes pa obiskuje srednjo šolo v Severnem Hollywoodu. Izobrazbi prilagaja tudi snemanje filmov. "Filmom posvetim le kakšna dva meseca na leto – za film Ginger & Rosa (2012) sem si vzela pet tednov, nato pa sem se vrnila v rutino, ki jo med drugim sestavljata šola in balet po pouku."

Obenem mladenka pravi, da filmske projekte, čeprav so njeni liki pogosto kompleksni, izbira glede na to, ali se ji zdijo zabavni. Preden je to lahko počela sama, sta ji pri tem svetovala starša.

Še vedno poskuša najti sama sebe Elle Fanning, ki sicer kot svojo vzornico navaja Marilyn Monroe, je svoj najnovejši film Ginger & Rosa predstavila septembra na filmskem festivalu v Londonu. Gre za dramo v režiji Sally Potter, postavljeno v London leta 1962, pripoveduje pa o dveh neločljivih mladenkah, ki redno razpravljata o veri, politiki in sanjah, ki so mnogo večje kot življenje, ki ga za štirimi stenami doma živita njuni mami. V času, ko se srečata hladna vojna in spolna revolucija, se njuno življenje obrne na glavo, prijateljstvo pa skrha. Igralka pravi, da jo je k vlogi Ginger pritegnila ravno njena kompleksnost. "Že prvič, ko sem prebrala scenarij, sem Ginger nekako začutila. Doživi vsako čustvo, ki si ga lahko zamislite – to se mi je zdelo zabavno, obenem pa tudi velik izziv."

"Mislim, da želi Ginger ugotoviti, kam spada, kako sploh gleda na svet. Je v letih, ko mladi želijo biti odrasli, po drugi strani pa si še vedno želijo otroške svobode. Sprašuje se o pomenu religije in smrti. Mislim, da tudi sama pri teh letih še vedno poskušam najti svoje mesto v svetu in ugotoviti, kakšni so moji pogledi nanj in kakšni pogledi na aktualno dogajanje. Mislim, da sva si v tem precej podobni."

Ne spreglejte