Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 10. 2013,
9.06

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

simpozij praznovanje

Sreda, 16. 10. 2013, 9.06

10 mesecev, 1 teden

V SEM 90-letnico zaznamujejo s simpozijem na temo praznovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Slovenski etnografski muzej (SEM) bo praznovanje 90-letnice svojega delovanja zaznamoval s simpozijem na temo praznovanja.

Dvodnevni posvet z naslovom Praznovanja med tradicijo in sodobnostjo bo ponudil prispevke strokovnjakov s področja etnologije in umetnostne zgodovine, ki bodo fenomen praznovanja predstavili z različnih vidikov.

Povabilu se je odzvalo kar nekaj strokovnjakov, zato so se odločili za dvodnevni simpozij, ki so ga razdelili v več tematskih sklopov: Praznik muzeja, Prazniki v historični perspektivi ter Prostorske in družbene razsežnosti praznikov, je za STA povedala Maja Kostric iz SEM.

Simpozij bo v sklopu Praznik muzeja, ki ga bo moderiral profesor etnologije Vito Hazler, uvedlo nekaj prispevkov zaposlenih iz muzeja. Prva se bo predstavila Polona Sketelj z referatom Vrata kot simbolni prehodi življenja. Etnologinja bo ob koncu prvega dne imela tudi vodstvo po svoji istoimenski razstavi.

Pred simpozijem bodo nečaki nekdanjega ravnatelja etnografskega muzeja Rajka Ložarja (1904–1985) muzeju izročili Ložarjev kip, ki je delo Franceta Goršeta.

V sklopu simpozija bodo v četrtek predvajali tudi nekaj filmov, ki jih bo za simpozij pripravil kustodiat za etnografski film, ki deluje znotraj SEM. Filmi iz produkcije muzeja na temo praznovanj po Sloveniji bodo skrajšani, da jih bo mogoče predvajati več, je še povedala Kostričeva.

Ne spreglejte