SiolNET. Trendi Dom
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Umrl je Davorin Savnik, oče Iskrinega telefona

2

termometer

 | Foto:
V 85. letu je umrl Davorin Savnik, slovenski oblikovalec in arhitekt, ki je z Iskrinim telefonom ETA 80 zaznamoval številna slovenska gospodinjstva.

Davorin Savnik, rojen v Kranju leta 1929, je študiral na Fakulteti za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo in na Glasbeni akademiji v Ljubljani, nato pa še na Visoki šoli za industrijsko oblikovanje v Gottwaldovu na Češkem. Oblikoval je avdiovizualne in telekomunikacijske naprave, telefonske aparate, elektrotehnične in elektromedicinske naprave, ročna orodja, gospodinjske aparate in računalniško opremo. Večino njegovih aparatov in naprav je z uspehom izdelovala slovenska, jugoslovanska in svetovna industrija.

Leta 1966 je prejel nagrado Prešernovega sklada za delo v letu 1965, njegovo najbolj znano delo pa je telefonski aparat ETA 80 iz leta 1978, ki so ga doma imela skoraj vsa slovenska gospodinjstva in tudi številni uradi. V Kranju so jih izdelali več kot pet milijonov, model pa so kopirale tudi številne druge svetovne tovarne, zaradi česar število Savnikovih telefonov ocenjujejo na 300 milijonov.

Savnik je za telefon prejel številne nagrade, telefon pa je postal tudi del zbirke muzeja MoMA (Museum of Modern Art) v New Yorku in Muzeja moderne umetnosti v Münchnu. Telefon ETA 80 je bil leta 2009, ob njegovi 30. obletnici, na ogled v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje na gradu Fužine na razstavi Iskra: neuvrščeno oblikovanje 1946–1990.

Savnik bil nagrajen tudi s slovensko oblikovalsko nagrado, ki jo podeljuje Zavod Big v okviru Meseca oblikovanja, uvrstili pa so ga v zbirko Brezčasno slovensko oblikovanje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin