Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Nedelja,
9. 2. 2014,
10.25

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

delo

Nedelja, 9. 2. 2014, 10.25

7 let, 12 mesecev

Stripi, plakati in instalacije na temo dela (video)

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Slovenskem etnografskem muzeju je na ogled večmedijska razstava na temo dela. Pozor, delo! je vizualna raziskava, posvečena dejavnosti, ki praviloma osmišlja življenje.

Pri reviji Stripburger vsakih nekaj let izdajo mednarodne stripovske antologije, ki nastajajo na različne družbene tematike. V teh so obravnavali že vse, od norosti do vojne, v zadnji med temi pa so se posvetili tematizaciji dela. Nastal je Workburger, striparski platformi pa se je na razstavi pridružila še vrsta drugih medijev. K sodelovanju so povabili nekaj stripovskih avtorjev, druge ustvarjalce pa so izbrali na javnem natečaju.

V okviru projekta so obudili tudi sodelovanje z Mednarodnim grafičnim centrom, v njihovih ateljejih je namreč nastalo deset plakatov, pojasnjuje kustosinja razstave in članica uredništva Stripburger Katerina Mirović.

Večmedijsko razstavo Pozor, delo! oblikujejo različni premisleki, pogledi in izkušnje do obravnavane tematike. Ta napolnjuje strip, sitotiskane plakate, instalacije, objekte, videe in drugo. Sodelujoči avtorji so se s z izbranim pojmom spoprijeli na več ravneh, pa naj je šlo za gnetenje osebnih izkušenj in teorije, kritične ali duhovite premisleke o vlogi in vsebinah dela.

"Z razstavo smo želeli prikazati širino in večplastnost tega pojma. Tako da imamo projekte, v katerih se avtorji ukvarjajo sami s sabo oziroma delajo na sebi do angažiranih projektov. Še vedno se kot ena od osrednjih motivik pojavlja tovarna kot neka značilnost dela, sicer pa smo zadovoljni s širino in raznolikostjo projektov, ki sodelujejo tako na razstavi kot v stripovski antologiji," pravi Katerina Mirović.

Med slovenskimi avtorji so k sodelovanju pri Stripburgerjevi postavitvi povabili Bojana Albaharija, Žigo Aljaža, Kajo Avberšek, Borisa Bejo, Domna Finžgarja, Jakoba Klemenčiča, Marka Kocipra, Tanjo Komadina, Marka A. Kovačiča, Davida Krančana, Mateja Lavrenčiča, Andraža Magajno, Marijo Mojco Pungerčar, Mateja Stupico in Andreja Štularja. Predstavljajo pa se še avtorji iz Belgije, Brazilije, Češke, Finske, Francije, Hrvaške, Japonske, Kanade, Madžarske, Nemčije, Poljske, Portugalske, Slovenije, Srbije, Španije, Švedske, Velike Britanije in ZDA.

Razstavo sta z zvočnim performansom odprla Olaf Ladousse, ki na postavitvi sodeluje tudi s svojim stripom, in Carmen Espina, člana eksperimentalnega benda LCCD (Los Caballos De Düsseldorf ). Zvok sta ustvarjalca producirala z elektroniko iz zavrženih igrač. Igrače kot simbol obdobja življenja, ki še naj ne bi bil osredotočen na delo? Ob tem Olaf Ladousse razmišlja, da zanj delo predstavlja vse, kar počnemo v svojem življenju in je povezano z našim preživetjem. Pri tem pa ne gre le za tisto vrsto dela, za katero smo plačani, še poudarja.

Ne spreglejte