Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 9. 2023,
12.57

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Oglasno sporočilo

Natisni članek

stroški ogrevanja prihranek vrata okna Arcont PR članek

Ponedeljek, 11. 9. 2023, 12.57

7 mesecev, 3 tedne

Štiri lastnosti oken, ki lahko vplivajo na nižje stroške ogrevanja

Oglasno sporočilo

Okna ponujajo zaščito pred zunanjimi vplivi in oskrbujejo dom s svetlobo. Kakovostna okna pa omogočajo tudi dobro toplotno in zvočno izolativnost ter posledično prihranek energije in denarja. Pri izbiri oken bodite zato pozorni na naslednje lastnosti.

PR-slika-1 | Foto: ARCONT IP, d.o.o. Foto: ARCONT IP, d.o.o.

1. Steklo

Pomemben dejavnik pri izbiri oken je steklo, saj zajema do 75 odstotkov površine oken in tako vpliva na lastnosti okna. Določa toplotno in zvočno izolativnost ter stopnjo protivlomne zaščite.

Vrsta in debelina stekla, tanki emisijski nanosi na steklih in vmesni distančniki iz umetnih mas so tisti dejavniki, ki zagotavljajo prihranek pri porabi energije.

Troslojna zasteklitev

Namesto običajnih oken, ki imajo dvoslojno zasteklitev, izberite okna s troslojnim steklom. To zagotavlja odlično toplotno (Ug = 0,5 W/m²/K)* in zvočno izolativnost (RW = 35 dB).

*Koeficient prehajanja toplote (U) pove, kako učinkovita so okna. Manjši je koeficient U, boljša je izolativnost oken.

PREMIUM+ okna ARCONT so Arcontova najbolj prodajana okna v standardni izvedb z 48 mm troslojnim steklom za odlično toplotno (Ug=0,5 W/m2/K) in zvočno (RW=34 dB) izolativnost. | Foto: ARCONT IP, d.o.o. PREMIUM+ okna ARCONT so Arcontova najbolj prodajana okna v standardni izvedb z 48 mm troslojnim steklom za odlično toplotno (Ug=0,5 W/m2/K) in zvočno (RW=34 dB) izolativnost. Foto: ARCONT IP, d.o.o.

Premazi na steklu

Uporaba premazov na steklu, ki odbijajo sončno svetlobo ali zmanjšujejo izgubo toplote, lahko prispeva k večji energetski učinkovitosti oken.

TGI-distančnik

Vgrajen TGI-distančnik med stekli omogoča, da se temperatura enakomerno porazdeli po celotni površini stekla in s tem preprečuje nastanek kondenza ob robovih stekla. Naj vas vlaga na zunanji strani oken v jesenskem in zimskem času ne preseneti – to namreč pomeni, da je zunanje steklo zelo dobro izolativno in je notranjo toploto prepustilo minimalno.

2. Tesnjenje

Za energetsko učinkovitost oken je zelo pomembno, da okna dobro tesnijo. Slabo tesnjenje namreč povzroča uhajanje zraka skozi špranje in reže okoli oken, kar posledično zmanjša energetsko učinkovitost oken.

Tretje tesnilo

Običajno so v ponudbi okna s profilom, ki ima dve tesnili. Okna ARCONT pa imajo standardno tri tesnila, kar izboljša toplotno izolativnost oken. Poleg tega tretje tesnilo dodatno ščiti pred nalivi in vetrom. 

Strokovna vgradnja

Ključnega pomena za doseganje energetske učinkovitosti je tudi strokovna vgradnja.

V podjetju ARCONT okna & vrata zato pri montaži oken uporabljajo mehkocelično peno, ki preprečuje nastanek mikrorazpok in s tem prehod zraka ter ima tudi dobro zvočno in toplotno izolativnost, zrakotesnost** ter paronepropustnost.

**Desetkrat večja od navadne PU-pene, na podlagi testov ZAG.  

shutterstock_668390860 | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

3. Izolirani poličniki in visoko izolirana talna podloga

Ali ste vedeli, da do največjih toplotnih izgub prihaja pri vgradnji oken s policami in oken, vgrajenih v tlak?

V podjetju ARCONT okna & vrata so zato razvili posebne izolirane poličnike WF3 (U= 0,70 W/m²K)* in visoko izolirano talno podlogo WF3 (U = do 0,60 W/m²K)* za stabilno vgradnjo elementa in termično izolacijo v tlakih. 

*Koeficient prehajanja toplote (U) pove, kako učinkovita so okna. Manjši je koeficient U, boljša je izolativnost oken.

4. Skrbno izbrani materiali

Materiali, iz katerih so izdelani okvirji oken, vplivajo na izolacijske lastnosti oken. Okna so najpogosteje izdelana iz PVC-ja (plastike), aluminija oziroma kombinacije obojega. 
Okna ARCONT so izdelana iz različnih materialov. Izbirate lahko med PVC-okni, ALU-okni ter PVC-okni z ALU-oblogo. PVC-okna odlikuje visoka toplotna izolacija, energetska učinkovitost ter izbran dizajn, poleg tega so odporna proti različnim vremenskim razmeram in zelo preprosta za vzdrževanje. ALU okna ARCONT zaradi svoje trpežnosti, trdnosti in odpornosti omogočajo največje užitke bivanja ob dolgi življenjski dobi in minimalnem vzdrževanju. Okna ARCONT z ALU oblogo pa omogočajo odlične energijske prihranke in ponujajo neomejene možnosti individualnega oblikovanja.  

Pri podjetju ARCONT okna & vrata vam bodo z veseljem svetovali pri izbiri oken ter podprli vaš projekt gradnje ali prenove.

Oddajte svoje povpraševanje ali primerjajte ponudbo s pomočjo spletnega vodiča

Naročnik oglasnega sporočila je ARCONT IP, d.o.o.

Ne spreglejte