Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 2. 2015,
15.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

New York restavracija

Sreda, 18. 2. 2015, 15.04

8 let

Slovenka je iz 1.200 metrov vrvi spletla čipko, ki krasi newyorško restavracijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Arhitektka in oblikovalka Manca Ahlin je za mediteransko restavracijo v New Yorku spletla čipko iz konopljine vrvi. Ta v prostoru deluje kot pregrada in obenem okras, ki odraža slog restavracije.

Približno mesec dni je iz 1.200 metrov debele konopljine vrvi nastajala čipka, ki privablja goste v mediteransko restavracijo Stix v newyorškem predelu Chelsea. Čipko, ki tehta okoli 120 kilogramov, je ročno spletla slovenska arhitektka in oblikovalka Manca Ahlin.

Ta z arhitekturnim studiem iz New Yorka, ki se je lotil oblikovanja interjerja nove restavracije, sodeluje že 7 let. Ahlinova pravi, da je bila večina dozdajšnjih projektov drugačne narave, v primeru mediteranske restavracije pa se je vse sestavilo v pravo kombinacijo: eksperimentu je bil naklonjen naročnik, izvedbo ideje pa sta dovoljevala tudi tip projekta in sama lokacija.

Čipka iz različnih materialov, vpeta v tridimenzionalni prostor "Primerov čipke v podobnem merilu ali aplikaciji ni veliko, mene je pa že dalj časa mikal tak projekt," pravi arhitektka, ki se je s klekljano čipko srečala že med odraščanju v Žireh. Med študijem arhitekture v Ljubljani in Barceloni je nato dodobra spoznala predvsem računalniške programe. Ti so se pred leti šele začenjali uveljavljati v vsakodnevni arhitekturni praksi, predvsem pri 3D-modeliranju in bogatenju resničnosti.

Svoja znanja je kot del oblikovalskega procesa začela povezovati s klekljanjem. "Tako se je začelo moje eksperimentiranje z aplikacijo čipke v tridimenzionalni prostor, različna merila in materiale," pripoveduje Manca Ahlin, ki deluje tudi pod imenom Mantzalin.

Cvetlični motivi z motiviko Mediterana Restavracija Stix, ki ji je Slovenka s svojo čipko dala prav poseben pečat, se nahaja na ulici, ki je znana po prodajalnah cvetja. Od tod tudi delni navdih za motiv, ki ga je oblikovalka najprej skicirala, nato pa začela ročno plesti.

Gre namreč za rastlinski vzorec, izražen s stiliziranimi olivami in grozdjem. Oboje predstavlja tudi najbolj tipični živili mediteranske kulinarike. Manca Ahlin dodaja, da se prepletena vrv iz konoplje, iz katere je pletla čipko in ki jo tradicionalno uporabljajo v mornarstvu, prav tako navezuje na Mediteran.

Ne spreglejte